Και τρίτη σύλληψη για τρομοκρατία στον γερμανικό στρατό

Και τρίτη σύλληψη για τρομοκρατία στον γερμανικό στρατό

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Για «τρομοκρατικό πυρήνα στους κόλπους του στρατού» έκανε λόγο χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν, μετά τη σύλληψη τρίτου υπόπτου για συμμετοχή στον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον υψηλών προσώπων. Πρόκειται για έναν ακόμη υπολοχαγό, τον 27χρονο Μαξιμίλιαν Τ. (το πλήρες όνομα δεν δίδεται από τις γερμανικές αρχές για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής του κατηγορουμένου).

Στα τέλη Απριλίου, είχε συλληφθεί ο υπολοχαγός Φράνκο Α. και ο Ματίας Φ. ως ύποπτοι για την προετοιμασία τρομοκρατικού πλήγματος. Ο Φράνκο Α. είχε κατορθώσει να αποκτήσει δεύτερη ταυτότητα ως Σύρος πρόσφυγας και οι Αρχές θεωρούν ότι το κίνητρο των σχεδιαζόμενων επιθέσεων ήταν αυτές να αποδοθούν στους πρόσφυγες, ώστε να υποκινήσουν το μίσος του γερμανικού πληθυσμού εναντίον τους.

Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές της Καρλσρούης, οι τρεις θεωρούνται ύποπτοι «για σχεδιασμό επίθεσης κατά της ζωής κορυφαίων πολιτικών και ατόμων της δημόσιας ζωής, τους χειρισμούς των οποίων στα ζητήματα του προσφυγικού δεν ενέκριναν». Ετσι, οι στρατιωτικοί, που θεωρείται ότι εμφορούνται από ακροδεξιές ιδέες, θα είχαν με μία κίνηση δολοφονήσει πολιτικούς τους αντιπάλους και θα είχαν στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των προσφύγων.

Οι τρεις υπηρετούσαν στη Γαλλία, στο 291 τάγμα πεζικού που εδρεύει στο Ιλκιρχ της Αλσατίας, ως μέρος της κοινής γαλλογερμανικής ταξιαρχίας. Η υπόθεση έχει αποτελέσει αφορμή για έρευνα σε όλα τα στρατόπεδα της Γερμανίας, με στόχο να εξευρεθούν αναμνηστικά της ναζιστικής περιόδου, τα οποία παραπέμπουν σε ιδεολογία εχθρική προς τη γερμανική δημοκρατία. Οι Σοσιαλδημοκράτες αποδίδουν μεγάλες ευθύνες στην υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Μετά τη σύλληψη ενός φερόμενου ως συνεργού του Φράνκο Α., πρέπει να θεωρήσουμε ότι έχει σχηματιστεί τρομοκρατικός πυρήνας στο εσωτερικό του στρατού», είπε ο Οπερμαν. «Οι ευθύνες της κ. Φον ντερ Λάιεν είναι τεράστιες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή