Επίθεση με παγιδευμένο όχημα στην Ταϊλάνδη

Επίθεση με παγιδευμένο όχημα στην Ταϊλάνδη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουσουλμάνοι αυτονομιστές που πολεμούν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο σουλτανάτο στις νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές, πραγματοποιήσαν επίθεση με παγιδευμένο όχημα χθες Τρίτη έξω από σούπερ μάρκετ στην πόλη του Πατανί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εξήντα άνθρωποι.

Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί στις νότιες επαρχίες της χώρας, τη Γιάλα, το Ναραθιγουάτ και το Πατανί, περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι εξαιτίας της διαμάχης των μουσουλμάνων με τις ταϊλανδικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως αναφέρει το ανεξάρτητο παρατηρητήριο Deep South Watch.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες της τελευταίας επίθεσης πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού τους περιποιήθηκαν τα τραύματά τους, αλλά 21 άτομα που είχαν τραυματιστεί σοβαρότερα παραμείναν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, ανέφερε σε τοπικό ραδιοσταθμό ο Αρούν Πρασερτσούκ, αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου του Πατανί. Η έκρηξη, η οποία συνέβη μπροστά από ένα σούπερ μάρκετ Big-C, κατέστρεψε τον περιβάλλοντα χώρο σε μεγάλη απόσταση, καθώς δημιουργήθηκαν παντού συντρίμμια, ενώ από μεγάλη απόσταση μπορούσε κανείς να παρατηρήσει μια στήλη μαύρου καπνού που έβγαινε από το σημείο.

Σύμφωνα με τις υποψίες των ειδικών, μουσουλμάνοι αυτονομιστές βρίσκονται πίσω από την επίθεση, όπως, άλλωστε, δήλωσε και ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας Ρεουάτ Σριτσαντούμπ, τονίζοντας ότι ο βομβιστής κατάφερε να διαφύγει από τον τόπο της έκρηξης λίγη ώρα νωρίτερα. Πρόκειται για την πρώτη έκρηξη παγιδευμένου οχήματος που γίνεται στο Πατανί μετά τον περασμένο Αύγουστο.

Καταδίκη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ταϊλάνδης Κοντσίπ Ταντραγουανίτ καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις των αυτονομιστών μουσουλμάνων στα σύνορα με τη Μαλαισία έχουν εντατικοποιηθεί φέτος. Σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα σκοτώθηκαν έξι Ταϊλανδοί στρατιώτες.

Η κυβέρνηση, πάντως, πρόσφατα απέρριψε το αίτημα για υπό όρους ειρηνευτικές συνομιλίες με τις βασικές ομάδες των αυτονομιστών, του Μπαρισάν Ρεβολούσι Νασιονάλ, που πρόσφατα είχε αιτηθεί στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει στις συνομιλίες ή να στείλει παρατηρητές στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή