Γιλντιρίμ: Η παροχή όπλων στο YPG μπορεί να έχει «αρνητικές επιπτώσεις» για την Ουάσιγκτον

Γιλντιρίμ: Η παροχή όπλων στο YPG μπορεί να έχει «αρνητικές επιπτώσεις» για την Ουάσιγκτον

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρνητικές επιπτώσεις» για την Ουάσιγκτον μπορεί να επιφέρει η αμερικανική απόφαση να χορηγηθούν όπλα στη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή του YPG, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την Τετάρτη. 

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Γιλντιρίμ είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν να επιλέξουν μεταξύ της στρατηγικής συνεργασίας της Άγκυρας και μίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Άγκυρα θεωρεί την YPG συριακή προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρώπη.

«Η αμερικανική διοίκηση έχει ακόμη ελπίδες να προβληματιστεί πάνω στις ευαισθησίες της Τουρκίας σε σχέση με το PKK. Ωστόσο, αν υπάρξει αντίθετη απόφαση, αυτή θα έχει σίγουρα επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητική κατάληξη για τις ΗΠΑ», είπε συγκεκριμένα ο Γιλντιρίμ.

Τσαβούσογλου: «Απειλή για την Τουρκία κάθε όπλο στο YPG»

Κάθε όπλο που αποκτά η κουρδική πολιτοφυλακή YPG συνιστά απειλή για την Τουρκία, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την έγκριση που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην παροχή προηγμένου εξοπλισμού στις ένοπλες πολιτοφυλακές των Κούρδων στη Συρία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε την παροχή εξοπλισμού στο YPG, ώστε να στηρίξει των αγώνα των Κούρδων πολιτοφυλάκων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και να ενισχύσει την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκκα, της de facto πρωτεύουσας του «κράτους» των τζιχαντιστών.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαχωρίσουν ανάμεσα στους Κούρδους του YPG και τους Άραβες συμμάχους τους στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι είναι αυτοί που πρέπει να εισβάλλουν στη Ράκκα και να την ανακαταλάβουν.

«Τόσο το PKK όσο και το YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά, παρά μόνο την ονομασία τους. Κάθε όπλο που αποκτούν συνιστά απειλή για την Τουρκία», είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δηλώσεις Τσανικλί

Στο μεταξύ, αντίστοιχές ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τσανικλί, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα πως η Τουρκία ελπίζει οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στην πολιτοφυλακή του YPG, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να δεχτεί την αμερικανική υποστήριξη προς την οργάνωση.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον του τουρκικού κράτους…Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τσανικλί σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο A Haber.

Τα σχόλια του Τσανικλί αποτέλεσαν την πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων χθες Τρίτη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον εξοπλισμό της YPG για την στήριξη του αγώνα των Κούρδων πολιτοφυλάκων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και για την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή