Yπόθεση Κόουμι: Προς επέκταση της έρευνας

Yπόθεση Κόουμι: Προς επέκταση της έρευνας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ερωτήσεις για την υπόθεση Κόουμι.

– Γιατί η απόλυση του αρχηγού του FBI Τζέιμς Kόουμι προκάλεσε σοκ;

– Οι αρχηγοί του FBI διορίζονται για δεκαετή θητεία και δεν απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους παρά μόνον στην περίπτωση που διαπράξουν σοβαρότατα παραπτώματα. Η απόλυση του Kόουμι, στον τέταρτο χρόνο της θητείας του και ενόσω το FBI ερευνά εάν ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε προεκλογική βοήθεια από τη Ρωσία, δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Τραμπ ρέπει προς όλο και πιο απολυταρχικές τάσεις. Το γεγονός ότι η επιστολή απόλυσης δεν επιδόθηκε μέσω των επίσημων καναλιών, αλλά παραδόθηκε από τον σωματοφύλακα του Τραμπ στα κεντρικά του FBI ενώ ο Kόουμι απουσίαζε, είναι μια λεπτομέρεια που ενισχύει αυτή την αντίληψη. Ο αρθρογράφος του New Yorker Ιβαν Οσνος σημειώνει ότι ο Τραμπ έμεινε έκπληκτος από το μέγεθος των αντιδράσεων στο Κογκρέσο, γεγονός που δείχνει «έλλειψη εξοικείωσης με τη διάκριση των εξουσιών και μια πάγια αντίληψη ατιμωρησίας».

– Για ποιο λόγο ο Τραμπ απέλυσε τον άνθρωπο που ξανάνοιξε την έρευνα γύρω από την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, βοηθώντας τον να ανέλθει στην εξουσία;

– Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε πλέξει το εγκώμιο του Kόουμι, αλλά μετεκλογικά φέρεται να εξοργίστηκε από το γεγονός ότι ο Kόουμι δεν προσέφερε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον παρακολουθούσε. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες των New York Times, σύμφωνα με τις οποίες πριν από λίγες ημέρες ο Kόουμι είχε ζητήσει περισσότερα κονδύλια και προσωπικό για να διευρύνει τις έρευνες περί ανάμειξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψιν υποστηρίξει ότι οι έρευνες αυτές είναι χάσιμο χρόνου και «ψεύτικες ειδήσεις», αλλά η απόλυση του επικεφαλής των ερευνών δεν μπορεί παρά να προξενεί απορίες. Ο δημοσιογράφος του Intercept, Γκλεν Γκρίνγουολντ, θεωρεί απαραίτητο να διαλευκανθεί το θέμα, με τον διορισμό ανεξάρτητου εισαγγελέα, αλλά δεν πιστεύει ότι η απόλυση Kόουμι έγινε για να εμποδίσει τη διαρροή ενοχοποιητικών στοιχείων – εάν υπάρχουν. «Αν είσαι ο Τραμπ και πιστεύεις πραγματικά ότι ο Kόουμι έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που σε ενοχοποιούν, το τελευταίο που θέλεις είναι να τον απολύσεις δημοσίως με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο που υπάρχει, να μην τον ειδοποιήσεις και να το μάθει από την τηλεόραση», σημείωσε ο Γκρίνγουολντ, εκτιμώντας ότι ο Τραμπ μπορεί απλώς να ήθελε έναν διευθυντή «του χεριού του» και να βρήκε τώρα την ευκαιρία.

– Γιατί τώρα;

– Προχθές ο Kόουμι υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε ανακρίβειες στο Κογκρέσο, κάτι που κατά την εκτίμηση του Τραμπ τον κατέστησε ευάλωτο. Οι υποψίες ότι επρόκειτο για μια παρορμητική απόφαση απόλυσης, όπως αυτές για τις οποίες ο Τραμπ έγινε διάσημος στην τηλεόραση, ενισχύονται από τις δυσκολίες του Λευκού Οίκου να προσφέρει πειστικές εξηγήσεις για τα αίτια και τη χρονική στιγμή της απόφασης.

– Μπορεί η απόφαση αυτή να αποτελέσει την αρχή του τέλους της προεδρίας Τραμπ;

– Οσο οι έρευνες γύρω από τις σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία δεν αποκαλύπτουν κάποιο σοβαρό αδίκημα, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ομως, η αιφνιδιαστική απόλυση Kόουμι έχει εντείνει τις εκκλήσεις για ανάθεση της υπόθεσης σε ανεξάρτητο εισαγγελέα, βήμα εξαιρετικά επιζήμιο για τον Τραμπ. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει την αποσκίρτηση τριών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ώστε να ψηφίσουν την πρόταση μαζί με 48 Δημοκρατικούς. Σημειώνεται πάντως ότι, παρά τις συζητήσεις, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταθέσει επισήμως τέτοιου είδους πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή