Αστάθεια από την παραίτηση αντικαγκελάριου στην Αυστρία

Αστάθεια από την παραίτηση αντικαγκελάριου στην Αυστρία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Εξέλιξη που αποσταθεροποιεί τον κυβερνητικό συνασπισμό και ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές αποτελεί η παραίτηση, χθες, του αντικαγκελάριου της Αυστρίας και προέδρου του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολτ Μιτερλένερ. Σημειώνεται ότι στην Αυστρία το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Σε μια χειμαρρώδη ομιλία, ο Μιτερλένερ κατηγόρησε στελέχη του κόμματός του για ναρκοθέτηση του κυβερνητικού έργου, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στον φιλόδοξο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και τον εριστικό υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν έτεινε αμέσως χείρα φιλίας προς τον Κουρτς, ζητώντας του να συμπράξει σε μια «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση», προκειμένου να εξαντληθεί η κυβερνητική θητεία που λήγει τον Οκτώβριο του 2018. Η πρωτοβουλία τώρα ανήκει στον 30χρονο Κουρτς, ο οποίος αρνήθηκε χθες να αποκαλύψει τις προθέσεις του. «Εχει απόλυτο δίκιο (ο παραιτηθείς αντικαγκελάριος) όταν λέει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στη χώρα», είπε ο Κουρτς.

«Δεν είμαι εδώ για να κρατάω τη θέση μέχρις ότου αποφασιστούν χρονοδιαγράμματα και καταρτιστούν στρατηγικές», είπε ο Μιτερλένερ, αποφασίζοντας να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και παραδεχόμενος την απώλεια ερεισμάτων στο κόμμα. «Ενας επικεφαλής πρέπει να έχει πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκάλεσε η δήλωση του Κουρτς ότι δεν θέλει να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, με κάποιους αναλυτές να θεωρούν ότι κάνει «τον δύσκολο» για να του δοθούν πλήρεις εξουσίες και άλλους να διερωτώνται αν σκοπεύει να ιδρύσει νέο κίνημα, υπό το πρότυπο του Μακρόν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή