ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη δοκιμασία στις σχέσεις της Τουρκίας με Ρωσία και ΗΠΑ

Μεγάλη δοκιμασία στις σχέσεις της Τουρκίας με Ρωσία και ΗΠΑ

Στο Σιρνάκ, οι τουρκικές αρχές εντόπισαν σε κρυψώνα του κουρδικού κινήματος ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα εναέριας άμυνας. Ενώ  η είδηση κάνει τον γύρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης,  η  Άγκυρα αναρωτιέται για τον τρόπο με τον οποίο η κουρδική πλευρά απέκτησε ένα τόσο εξελιγμένο αμυντικό σύστημα. Οι πρώτες υποψίες εστιάζουν στο ενδεχόμενο της απόκτησης του από τον συριακό στρατό στη Συρία και της μεταφοράς του στην συνέχεια στο εσωτερικό της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, κάποιοι κύκλοι της κυβέρνησης υποψιάζονται για μία ενδεχόμενη απευθείας παράδοση του συστήματος από του Ρώσους στους Κούρδους.

Την ίδια ώρα, σε μεγάλη δοκιμασία έχουν τεθεί οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση τους θα λάβει χώρα ενώ οι ΗΠΑ παραδίδουν βαρύ οπλισμό στους Κούρδους αντάρτες και οι τελευταίοι προχωρούν προς την Ράκκα, απελευθερώνοντας χθες, την περιοχή της Τάμπκα. Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις έχουν εξοργίσει την τουρκική πλευρά.

Ωστόσο, στη σκιά των νέων εξελίξεων, πριν από λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για να εκπροσωπήσει την χώρα του σε μια διάσκεψη για το μέλλον της Σομαλίας, συναντήθηκε εκτάκτως με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις. Στη συνάντηση τους, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, η αμερικανική πλευρά επιχείρησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα στην Άγκυρα.

Μολαταύτα, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι θα ζητήσει από τον Τραμπ εξηγήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις, κάνοντας έκκληση στους σύμμαχους της Τουρκίας να δώσουν σημασία στις αρχές της συμμαχίας και της καλής φιλίας.