ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: «Οποιαδήποτε έρευνα για υδρογονάνθρακες είναι προς όφελος του Κυπριακού λαού»

Αναστασιάδης: «Οποιαδήποτε έρευνα για υδρογονάνθρακες είναι προς όφελος του Κυπριακού λαού»

Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης , μετά την συνάντηση του με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αϊντα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την 'Αγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να καταλάβουν πως οτιδήποτε γίνεται κατά τη διάρκεια των ερευνών για υδρογονάνθρακες είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού. Συνεπώς, πρόσθεσε, αν συμβάλουν να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση, τότε τα οφέλη θα πολλαπλασιαστούν.

Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι, εκτός από το εδαφικό όπου έγινε μια προσέγγιση, στα υπόλοιπα θέματα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, που συνέβαλε για να υπάρξει πρόοδος.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. , ο οποίος συναντήθηκε και με τον Μουσταφά Ακιντζί, έκανε λόγο για «ένα δύσκολο κλίμα που περιβάλλει τις συνομιλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», και κάλεσε όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση της οποιασδήποτε έντασης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις συνομιλίες.

Επίσης, δήλωσε ότι έχει πλήρη στήριξη στην αποστολή του από τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του κ. 'Αϊντα με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Πρόεδρος ΕΤΑΑ: «Η λύση στο κυπριακό αποτελεί την βασική προϋπόθεση για τις εξελίξεις στην ενέργεια»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης(ΕΤΑΑ), Σούμα Καρχαμπάρτι δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου και να πραγματοποιήσει επενδύσεις μετά την επανένωση της Κύπρου, εάν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων οδηγήσουν σε λύση.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνέλευσης της ΕΤΑΑ, ο κ. Καρχαμπάρτι προήδρευσε συνάντησης διεθνών οργανισμών για τη διευκόλυνση της καλύτερης κατανόησης και ευθυγράμμισης των αξιολογήσεων αναγκών των μεμονωμένων οργανισμών και για τη στήριξη της οικονομίας της Κύπρου, μετά από ενδεχόμενη επιτυχή έκβαση των συνομιλιών για την ενοποίηση του νησιού.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμια Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι διαπραγματευτές τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίοι ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τις συνομιλίες.

Εξάλλου, ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλι, χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα «εν δυνάμει κομβικό σημείο» στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στην συνέλευση της ΕΤΑΑ ο κ . Πιστέλι σημείωσε πως, εάν η περιοχή της Λεβαντίνης μετατραπεί σε κόμβο φυσικού αερίου, «η Κύπρος θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων των πιθανών προορισμών».

Σε ερώτηση, πόσο ρεαλιστικός είναι ο αγωγός East Med σε σχέση με την κατασκευή εργοστασίου LNG στην Κύπρο, ο κ. Πιστέλι απάντησε ότι η ENI διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές, σημειώνοντας την «ιδανική (γεωγραφική) θέση της Κύπρου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ