Τζέιμς Μάτις: Η Ουάσιγκτον δεσμεύεται για την προστασία της Τουρκίας

Τζέιμς Μάτις: Η Ουάσιγκτον δεσμεύεται για την προστασία της Τουρκίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι η Ουάσιγκτον είναι αφοσιωμένη στην προστασία του νατοϊκού συμμάχου της διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργού.

Η  διάρκειας σχεδόν μισής ώρας συνάντηση των δύο ανδρών αποτέλεσε την κορυφαία συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών από τη στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να εξοπλίσουν την συριακή κουρδική πολιτοφυλακή του YPG και να υποστηρίξουν την προσπάθεια του να ανακαταλάβει την πόλη της Ράκκα από το ΙΚ, μία κίνηση που έχει εξοργίσει την Άγκυρα, η οποία θεωρεί ότι η ενίσχυση αυτή συνιστά απειλή για την Τουρκία.

Η Τουρκία θεωρεί πως η YPG είναι η συριακή προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ένοπλο αγώνα από το 1984 στη νοτιοανατολική Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προωθήσουν τη συνεργασία με την Τουρκία στη συγκέντρωση πληροφοριών για να υποστηρίξουν τη μάχη της εναντίον του PKK. Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε πως η προσπάθεια αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των δυνατοτήτων ενός κέντρου συγκερασμού πληροφοριών στην Άγκυρα. Δεν είναι ωστόσο σαφές αν η προσπάθεια αυτή θα είναι αρκετή για να κατευνάσει την Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέινα Ουάιτ, δεν αποκάλυψε πολλά για τη σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο, όπου αμφότεροι συμμετείχαν σε διάσκεψη για το ζήτημα του μέλλον της Σομαλίας.

«Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να προστατεύουν τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η εκπρόσωπος σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή