Προβάδισμα Μέρκελ στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Προβάδισμα Μέρκελ στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ πήρε προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ανάδειξη της τοπικής Βουλής και της τοπικής κυβέρνησης που διεξάγεται την Κυριακή, κατέδειξε μια δημοσκόπηση.

Η έρευνα της YouGov, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sat.1 NRW, φέρει την CDU να συγκεντρώνει το 31% και το SPD στο 30%.

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι η CDU κατέγραψε άνοδο 4 εκατοστιαίων μονάδων και το SPD υπέστη πτώση 6 μονάδων σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Μετά τις οδυνηρές ήττες του σε άλλες δύο τοπικές ψηφοφορίες φέτος, το SPD θέλει να διατηρήσει την εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ώστε ο Μάρτιν Σουλτς να βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση στη μάχη του με τη Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία την 24η Σεπτεμβρίου.

Οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου εδρεύει περίπου το ένα τρίτο των σημαντικότερων εισηγμένων εταιρειών, ιστορικά επηρεάζουν τις ισορροπίες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το 2005, η συντριπτική ήττα του SPD του τότε καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ τον εξώθησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές—στις οποίες ηττήθηκε από την Άγγελα Μέρκελ.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου ζει πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας, την εξουσία ασκεί ένας αριστερός συνασπισμός SPD-Πρασίνων. Όμως η υποχώρηση της απήχησης των οικολόγων (7%) συνεπάγεται πιθανότατα ότι ο συνασπισμός αυτός διανύει τις τελευταίες του ημέρες.

Τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) όσο και το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκονται στο 9%, το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) στο 8%, το αντισυστημικό κόμμα των Πειρατών στο 2% ενώ ένα 4% δηλώνει πως θα ψηφίσει «άλλους».

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή