Με «κασέτες» απειλεί ο Τραμπ τον Τζ. Κόουμι

Με «κασέτες» απειλεί ο Τραμπ τον Τζ. Κόουμι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να μαίνεται η πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον ύστερα από την αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με ηχογραφημένες συνομιλίες σε περίπτωση που υπάρξουν αποκαλύψεις γύρω από τις θρυλούμενες σχέσεις του επιτελείου του με τη Μόσχα.

«Καλό θα είναι να εύχεται να μην υπάρχουν ηχογραφήσεις των συνομιλιών μας προτού αρχίσει τις διαρροές στον Τύπο», διεμήνυσε στον Κόουμι ο Αμερικανός πρόεδρος με χθεσινό μήνυμά του στο Twitter. Οπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος λίγες ώρες νωρίτερα, με τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο NBC, επικοινώνησε τρεις φορές μετά την εκλογή του με τον Κόουμι – μία φορά σε δείπνο εργασίας και δύο άλλες τηλεφωνικά. Και τις τρεις φορές, πάντα σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέιμς Κόουμι τον διαβεβαίωσε ότι δεν αποτελούσε αντικείμενο ερευνών της υπηρεσίας του για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Σε άλλο μήνυμά του μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει «χαλκευμένες» τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης υπέρ του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και υποστηρίζει ότι κατασκευάστηκαν από τους Δημοκρατικούς, που εξακολουθούν να μην μπορούν να χωνέψουν την ήττα της Χίλαρι Κλίντον.

Οι διαρροές τις οποίες φοβάται ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχουν κιόλας αρχίσει. Χθεσινό ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται ανώνυμους συνεργάτες του Κόουμι, παρουσιάζει την εκδοχή του πρώην διευθυντή του FBI για το δείπνο της 27ης Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με αυτήν, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Κόουμι «αφοσίωση» προκειμένου να τον διατηρήσει στο αξίωμά του, κάτι που ο συνδαιτυμόνας του ευγενώς απέφυγε, αρκούμενος να υποσχεθεί ότι θα είναι «έντιμος» μαζί του. Το περιβάλλον Κόουμι θεωρεί ότι από εκείνη τη στιγμή η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη. Την εκδοχή αυτή διέψευσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Σάρα Σάντερς, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα διανοούνταν να ζητήσει από κρατικό αξιωματούχο αφοσίωση στο πρόσωπό του, παρά μόνο στην πατρίδα και στον αμερικανικό λαό.

Στην προαναφερθείσα συνέντευξη στο NBC, ο Τραμπ παρουσίασε μια νέα εκδοχή της απόλυσης Κόουμι, η οποία αντιφάσκει με την προηγούμενη. Αφού τον περιέλουσε με κοσμητικά επίθετα, όπως «μεγαλόσχημος» και «φιγουρατζής», υποστήριξε ότι θα τον είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του ούτως ή άλλως, ακόμη κι αν δεν είχε γίνει δέκτης σχετικών εισηγήσεων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και τον υφυπουργό Ροντ Ροζενστάιν, γιατί θεωρούσε ότι «δεν έκανε καλά τη δουλειά του».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Τραμπ υπέγραψε, όπως αναμενόταν, προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, η οποία θα εξετάσει την ακεραιότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος. Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες Τραμπ σύμφωνα με τις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν παράνομα στις τελευταίες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή