Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα στο προεδρικό Mέγαρο των Ηλυσίων (ΦΩΤΟ)

Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα στο προεδρικό Mέγαρο των Ηλυσίων (ΦΩΤΟ)

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Φρανσουά Ολάντ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του όγδοου προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο νεώτερος πρόεδρος που έχουν εκλέξει ποτέ οι Γάλλοι, ηλικίας 39 ετών, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί μπροστά από ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου.

Ο Ολάντ τον υποδέχθηκε χαμογελαστός κάτω από τα φλας εκατοντάδων φωτογράφων και εικονοληπτών που βρίσκονται στην αυλή του προεδρικού μεγάρου.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα διοριστεί αύριο Δευτέρα και η νέα κυβέρνηση της χώρας μεθαύριο Τρίτη, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στον εκλεγμένο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Πριν από μία εβδομάδα ο ανεξάρτητος κεντρώος Μακρόν κέρδισε με 66% των ψήφων τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν. Αργότερα σήμερα πρόκειται να αναλάβει επισήμως τα προεδρικά καθήκοντα.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας.

Ο Κολέ, ένας 44χρονος απόφοιτος της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου, έγινε γνωστό από το προσωπικό του Μακρόν.

Eπίσκεψη σε στρατιωτικές δυνάμεις

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφτεί γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Είναι πιο πιθανό ότι θα επισκεφτεί το Μαλί, σύμφωνα με σημερινή δήλωση πηγής στο Reuters, που είναι κοντά στον Μακρόν.

Η γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επέμβαση στο Μαλί το 2013, προκειμένου να εκδιώξουν ενόπλους που συνδέονταν με την αλ Κάιντα και είχαν καταλάβει τις βόρειες περιοχές του, το 2012.

Από τότε, έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες στην γύρω περιοχή, ενώ από αυτούς, περίπου 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Μαλί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα στο προεδρικό Mέγαρο των Ηλυσίων (ΦΩΤΟ)-1
Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα στο προεδρικό Mέγαρο των Ηλυσίων (ΦΩΤΟ)-2
Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα στο προεδρικό Mέγαρο των Ηλυσίων (ΦΩΤΟ)-3

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φωτό: Reuters) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή