Τουρκία: Απαγόρευση σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση του Ιντσιρλίκ

Τουρκία: Απαγόρευση σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση του Ιντσιρλίκ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα Γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν τους περίπου 250 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης τους. 

«Για την κυβέρνηση, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σέφερ, σημειώνοντας ότι η τουρκική άρνηση έγινε αρχικά γνωστή στον Γερμανό πρεσβευτή στην Τουρκία, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από τις τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με τον Σέφερ,η απόρριψη του αιτήματος συνδέεται άμεσα με την απόφαση του γερμανικού κράτους να δώσει άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. 

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ δήλωσε πως το Βερολίνο θα εξετάσει εναλλακτικά σημεία για τη στάθμευση των στρατιωτών, κάτι το οποίο επανέλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι δεδομένο για τους βουλευτές να μπορούν να επισκέπτονται τους στρατιώτες της χώρας τους, οι οποίοι συμμετέχουν στη διεθνή εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, όμως παράλληλα θα πρέπει να βρούμε άλλες διόδους, για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», ανέφερε συγκεκριμένα η Μέρκελ, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει να υπάρξει έρευνα για εναλλακτικές τοποθεσίες που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι 250 άνδρες, με μία από αυτές τις εναλλακτικές να είναι η Ιορδανία.

Στους  Γερμανούς βουλευτές απαγορεύθηκε να επισκεφθούν τη βάση ,επειδή η χρονική στιγμή δεν κρίθηκε κατάλληλη, είπαν στο Reuters πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να επεκταθούν.

(Πηγή: Reuters, A.P., ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή