ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Κρίσιμη για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων διαγράφεται η σημερινή συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, καθώς οι διαφορές γύρω από το Κουρδικό έχουν θέσει σε τροχιά σύγκρουσης τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας από το Πεκίνο, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη – Ενας Δρόμος», ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «ορόσημο» την επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για την πολιτική Τραμπ έναντι των Κούρδων της Συρίας. «Αν είμαστε όντως στρατηγικοί σύμμαχοι, τότε οφείλουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις ως συμμαχία. Αν η συμμαχία επισκιάζεται (από το Κουρδικό), τότε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μόνοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.
Ελπίδες

Η εκλογή Τραμπ, ενός επιχειρηματία με επενδύσεις στην Κωνσταντινούπολη και χωρίς τις ευαισθησίες του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιούργησε ελπίδες στην Αγκυρα για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να συγχαρεί τον Ερντογάν για τη νίκη του στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, που προκάλεσε θύελλα επικρίσεων από τους Ευρωπαίους.

Ωστόσο οι ελπίδες του Ερντογάν δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, όταν το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει με αποτελεσματικά όπλα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, η οποία θα παίξει ρόλο πολιορκητικού κριού στη μάχη για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος. Σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, η Αγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι του ΡΚΚ, παράνομης, αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του από το Πεκίνο, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν διευκρίνισε πώς σκοπεύει να κινηθεί εάν, όπως αναμένεται, ο πρόεδρος Τραμπ δεν πεισθεί από τα επιχειρήματά του. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία πιθανολογούν ενίσχυση των τουρκικών επιθέσεων εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία χωρίς να αποκλείουν και περιορισμούς στη χρήση, από τους Αμερικανούς, της βάσης του Ιντσιρλίκ. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από το Πεκίνο ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει «λειτουργικές σχέσεις» με τους Κούρδους της Συρίας, εξαίροντας τον ρόλο τους στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα του δεν παρέχει όπλα στους Κούρδους, κάτι που δεν της έχει καν ζητηθεί.