Επικρίσεων συνέχεια για την απόλυση Κόουμι

Επικρίσεων συνέχεια για την απόλυση Κόουμι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγισμό επικρίσεων, ακόμη και από το εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ για την απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι και όσα την ακολούθησαν, ενώ αίσθηση προκάλεσε άρθρο διακεκριμένου νομικού στην εφημερίδα Washington Post, που ζητούσε να αρχίσει διαδικασία καθαίρεσής του. Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει οι απειλές του Αμερικανού προέδρου προς τον Κόουμι για «κασέτες» συνομιλιών τους με στόχο να εξασφαλίσει τη σιωπή του.

Μιλώντας στο CNN, ο πρώην γενικός διευθυντής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ υποστήριξε ότι οι θεσμοί της αμερικανικής δημοκρατίας δέχονται παράλληλες επιθέσεις από τη Ρωσία και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύω ότι, από πολλές απόψεις, οι θεσμοί μας δέχονται επίθεση, τόσο από το εξωτερικό –κι αυτή είναι η μεγάλη είδηση, με την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές μας– όσο και από το εσωτερικό». Ερωτηθείς αν εννοεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, απάντησε: «Ακριβώς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούσλι εξέφρασε την κατάπληξή του για την αιφνιδιαστική απόλυση του Κόουμι και τα παρεπόμενά της. Σχολιάζοντας τα ρεπορτάζ που φέρουν τον πρόεδρο να είχε ζητήσει από τον Κόουμι προσωπική «αφοσίωση», ο Τζέιμς Γούσλι δήλωσε: «Δεν είμαστε στη μεσαιωνική Αγγλία. Εκείνο που οφείλουμε, είναι αφοσίωση στο Σύνταγμα».

Με άρθρο του στην Washington Post, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Λόρενς Τράιμπ, υποστηρίζει ότι το Κογκρέσο οφείλει άμεσα να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου για κατάχρηση εξουσίας, ιδιαίτερα μετά την απόλυση Κόoυμι εν μέσω των ερευνών Γερουσίας και Βουλής για τα περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. «Να ξεκαθαρίσει το χάος που ο ίδιος δημιούργησε» κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ζητώντας τον διορισμό προσώπου κοινής αποδοχής στην κορυφή του FBI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή