Η δημοφιλής, τηλεοπτική Τουρκία

Η δημοφιλής, τηλεοπτική Τουρκία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καλό θα ήταν να μελετήσουμε μία τηλεοπτική σειρά που μοιάζει να έχει αιχμαλωτίσει την καρδιά της Τουρκίας. Οι τρεις περίοδοι του «Ντιριλίς Ερτουγκρούλ» (Ανάσταση Ερτουγκρούλ) σκιαγραφούν τη μεσαιωνική προσπάθεια των Τούρκων κατά των χριστιανών εχθρών τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ζωή του Ερτουγκρούλ Μπέι, του πατέρα του Οσμάν Μπέι, του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον 13ο αιώνα. Πρόκειται για μια τηλεοπτική σειρά που έχει συνεπάρει τους Τούρκους, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις.

Αυτό φαίνεται να απηχεί το πνεύμα της εποχής κατά την οποία ο Ερντογάν διεξήγαγε το συνταγματικό δημοψήφισμά του τον Απρίλιο ως μία ακόμη μάχη εναντίον των εχθρών του τουρκικού έθνους και των προδοτών του. Ομολογουμένως η εθνική διάθεση στην Τουρκία μπορεί να μετρηθεί με βάση τη επιτυχία κάποιων τηλεοπτικών εκπομπών. Πριν από μερικά χρόνια η μεγάλη αυτοπεποίθηση της χώρας εκφράστηκε μέσα από τη μεγάλη επιτυχία του «Θαυμαστού αιώνα», που βασίστηκε στη ζωή του σουλτάνου Σουλεϊμάν, ο οποίος κυριάρχησε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα. Από τη στιγμή που κυριάρχησε στην Τουρκία το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, από το 2002, οι τηλεοπτικές σειρές είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Τουρκίας. Περίπου 150 τουρκικές τηλεοπτικές σειρές πωλήθηκαν σε περισσότερες από εκατό χώρες στη Μέση Ανατολή, στην ανατολική Ευρώπη, στη Νότια Αμερική και στη νότια Ασία και όπως όλα δείχνουν οι ετήσιες εξαγωγές υπερέβησαν πέρυσι τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Συχνά οι επισκέπτες από τη Μέση Ανατολή ή το Ιράν επισκέπτονται τοποθεσίες που έχουν παρακολουθήσει στην τηλεόραση.

Ωστόσο, το «Ντιριλίς Ερτουγκρούλ» επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην εσωτερική κατανάλωση. Μεταδίδεται από το κρατικό δίκτυο TRT 1 και το συναίσθημα που εκπέμπει είναι κατά κύριο λόγο εθνικιστικό μιλώντας έτσι στην ψυχή μιας κοινωνίας που νιώθει μωλωπισμένη αλλά και ετοιμοπόλεμη μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Η χαλαρή προσέγγιση στην ιστορική αλήθεια είναι λιγότερη σημαντική από τον τρόπο με τον οποίο αντικατοπτρίζει την πολιτική διάθεση. Η εκπομπή αιχμαλωτίζει τον μουσουλμανικό εθνικισμό που εκφράστηκε και διά στόματος Ερντογάν, όταν μίλησε για τη σκληρή μάχη ανάμεσα «στην Ημισέληνο και στον Σταυρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή