ΚΟΣΜΟΣ

Το Κογκρέσο ζητά το υλικό από τις επαφές Τραμπ – Κόουμι

Το Κογκρέσο ζητά το υλικό από τις επαφές Τραμπ – Κόουμι

Την κατάθεση του υλικού από τις επαφές Τραμπ – Κόουμι, ζητά από το FBI ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, σύμφωνα με το BBC.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Τζέισον Τσάφετζ, ζήτησε μάλιστα το συγκεκριμένο υλικό να παραδοθεί έως τις 24 Μαΐου, προκειμένου η αναφερόμενη υπηρεσία να ετοιμάσει «όλα τα σημειώματα, τις σημειώσεις, τις περιλήψεις, αλλά κι ενδεχόμενο ηχητικό υλικό που αναφέρεται σε επικοινωνίες μεταξύ του Κόουμι και του προέδρου Τραμπ». Ανάλογο αίτημα κατέθεσε και η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας.

Ο Τσάφετζ έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. «Πρέπει να έχουμε όλα τα γεγονότα και είναι σημαντικό για την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων να ζητήσει το σημείωμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ράιαν, Άσλι Στρονγκ. Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Πολ Ράιαν υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα για το συμβάν, καθώς χρειάζονται πληροφορίες για τα πραγματικά «γεγονότα». Ερωτηθείς εάν διατηρεί την εμπιστοσύνη του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ράιαν απάντησε καταφατικά. 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είχε ζητήσει από τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόουμι να κλείσει την έρευνα για πιθανές σχέσεις μεταξύ του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, και της Ρωσίας. 

«Η εντολή από έναν πρόεδρο προς το FBI για τον τερματισμό μιας έρευνας αποτελεί παρέμβαση στη δικαιοσύνη», δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά ο Έρβιν Τσερεμίνσκι, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Νομικής Σχολής (Irvine School of Law) στην Καλιφόρνια. «Αυτό ακριβώς προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου Νίξον», συμπλήρωσε.

Οι ειδικοί στις νομικές επιστήμες δίνουν επίσης έμφαση στην πρόθεση αναφορικά με μια πιθανή προεδρική παρέμβαση στην δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, οι λέξεις που πιθανόν χρησιμοποίησε ο πρόεδρος θα αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης έρευνας μαζί με άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα την κατάθεση του Κόουμι.