Προειδοποίηση Μέρκελ: Συνέπειες, αν η Βρετανία επιβάλλει περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση πολιτών

Προειδοποίηση Μέρκελ: Συνέπειες, αν η Βρετανία επιβάλλει περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση πολιτών

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα εάν επιβάλλει περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση των πολιτών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρησή της από αυτήν, προειδοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε συνδικαλιστές.

«Αν η βρετανική κυβέρνηση τερματίσει την ελεύθερη κίνηση των προσώπων, αυτό θα έχει το τίμημά του», τόνισε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε μια εκδήλωση συνδικάτων χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Βερολίνο.

«Αυτό δεν οφείλεται σε μοχθηρία», τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. «Αλλά δεν μπορούμε όλοι να τηρούμε τους κανόνες και ξαφνικά κάποιος να λέει ότι θα υπάρξει ανώτατο όριο 100.000 ως 200.000 πολιτών της ΕΕ, ή μόνο ερευνητές, κανένας άλλος παρακαλώ. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό».

Σε ένα τέτοιο σενάριο, συμπλήρωσε η Μέρκελ, τα εναπομείναντα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν ποια επιπρόσθετα μέτρα θα εφαρμοστούν (σ.σ. σε βάρος της Βρετανίας), συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Εξάλλου, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από απλά να καταργούν τους δασμούς, αναφερόμενη ιδίως στην προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του καταναλωτή και κανόνες για την επίλυση διαφορών.

«Μια σύγχρονη συμφωνία για το εμπόριο πρέπει να αφορά περισσότερα από απλώς την περικοπή των δασμών», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος στη σύνοδο των συνδικάτων της G20. «Πρέπει επίσης να περιέχει κανόνες για το περιβάλλον και τους καταναλωτές και να έχει διαφανείς μηχανισμούς επίλυσης διενέξεων».

Η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πως ο προστατευτισμός υπάρχει κίνδυνος να «βλάψει τους πάντες» σε έναν κόσμο στον οποίο 450 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή