Σε εξαιρετικά δεινή θέση έχουν φέρει τον Ντόναλντ Τραμπ οι νέες αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης περί παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης, με επίκεντρο τις καταγγελίες για διασυνδέσεις του επιτελείου του με τη Ρωσία. Ακόμη και επιφανείς παράγοντες των Ρεπουμπλικανών μιλούν πλέον για σκάνδαλο «διαστάσεων Ουότεργκεϊτ», ενώ βουλευτές και των δύο κομμάτων, διακεκριμένοι νομικοί και αρθρογράφοι θέτουν ζήτημα καθαίρεσης του προέδρου.
Ο Τζάστιν Εϊμας έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικανός βουλευτής που αναγνώρισε δημόσια ότι, εάν αποδειχθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι για να εμποδίσει τη διερεύνηση των καταγγελιών, αυτό θα αποτελεί ικανό λόγο καθαίρεσης. Νωρίτερα, ο Δημοκρατικός βουλευτής Αλ Γκριν είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει στη Βουλή πρόταση για παραπομπή του Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης.
Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των καταγγελιών υπήρξε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε τον Φεβρουάριο από τον Κόουμι να τερματίσει την έρευνα γύρω από τις θρυλούμενες σχέσεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, με τη Ρωσία. Η έγκυρη εφημερίδα επικαλείται υπόμνημα που φέρεται να έχει συντάξει ο Κόουμι, αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει στον Κόουμι ότι η συνέχιση της έρευνας δεν είχε πλέον νόημα, αφού ο Φλιν είχε ήδη απολυθεί και, επιπλέον, «είναι πολύ καλό παιδί».
Ούτε οι Ρεπουμπλικανοί
Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το δημοσίευμα των New York Times. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις του δεν έπεισαν ούτε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν, πρόεδρο της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο οποίος δήλωσε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών «έφτασαν το μέγεθος και την κλίμακα της υπόθεσης Ουότεργκεϊτ». Ο επίσης Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, γερουσιαστής Τζέισον Τσάφετς, έστειλε επιστολή στο FBI ζητώντας όλα τα ντοκουμέντα, κασέτες και αρχεία σχετικά με τις συνομιλίες Τραμπ – Κόουμι.
Διαψεύδει ο Πούτιν
Παράλληλα, συνεχίζεται ο σάλος γύρω από τις καταγγελίες που θέλουν τον Τραμπ να μεταβιβάζει απόρρητες πληροφορίες, που αφορούσαν το Ισλαμικό Κράτος και τη Συρία, στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, την περασμένη εβδομάδα, στον Λευκό Οίκο. Στην υπόθεση ανεμείχθη χθες και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε τις καταγγελίες και προσφέρθηκε να παραδώσει στο αμερικανικό Κογκρέσο τα στενογραφημένα πρακτικά της συνάντησης Τραμπ – Λαβρόφ. Ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου αναφέρουν ότι οι επίμαχες πληροφορίες προέρχονταν από το Ισραήλ και η διαρροή τους στη Μόσχα θα μπορούσε να εκθέσει την πηγή τους, κάτι που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Τελ Αβίβ.