Μπορεί ο Κουρτς να γίνει Μακρόν;

Μπορεί ο Κουρτς να γίνει Μακρόν;

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκει μιμητές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο 30χρονος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι υποψήφιοι του Λαϊκού Κόμματος για τις εκλογές δεν θα επιλεγούν από τοπικές οργανώσεις, αλλά θα είναι ανεξάρτητοι υποψήφιοι και υποψήφιες σε αναλογία φύλων 50%-50%. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν λόγο για το τέλος της μεταπολεμικής πολιτικής τάξης πραγμάτων στη χώρα. «Αποφασίσαμε ότι ξεκινάμε ένα κίνημα, ότι εκτιμούμε τα ισχυρά σημεία του Λαϊκού Κόμματος, αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνουμε και νέους ανθρώπους», είπε ο Κουρτς, ο οποίος το 2013 ήταν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών στην Ιστορία. Το Λαϊκό Κόμμα είναι πυλώνας του αυστριακού πολιτικού συστήματος από την ίδρυσή του, το 1945, ενώ έξι από τους 14 καγκελάριους της χώρας την περίοδο αυτή προέρχονταν από το κόμμα. Σήμερα, το κόμμα είναι ελάσσων εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού με καγκελάριο τον Σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς γεννήθηκε το 1986 και εντάχθηκε στην κομματική νεολαία την εποχή που το Λαϊκό Κόμμα ηγείτο συνασπισμού με το ακροδεξιό FPOe (κόμμα που είχαν ιδρύσει πρώην ναζί και του οποίου επικεφαλής ήταν τότε ο Γιεργκ Χάιντερ).

Η ανασύσταση ενός τέτοιου συνασπισμού δεν είναι ταμπού για τον Κουρτς, ο οποίος έχει περισσότερα σημεία σύγκλισης παρά διαφωνίας με το FPOe. Οι δεξιοί ψηφοφόροι εκτίμησαν την επιμονή του στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ε.Ε. Ομως, όσο κι αν υπόσχεται να μιμηθεί το κίνημα En Marche του Εμανουέλ Μακρόν, οι επικριτές του θεωρούν ότι αυτό που επαγγέλλεται δεν είναι παρά μια επανέκδοση του Λαϊκού Κόμματος με έξτρα δημόσιες σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή