Πολλές χώρες δεν καταγράφουν με ακρίβεια τα αίτια θανάτων

Πολλές χώρες δεν καταγράφουν με ακρίβεια τα αίτια θανάτων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους δεν έχουν καταγεγραμμένα αίτια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματικό υγειονομικό έλεγχο και την εκπόνηση υγειονομικής πολιτικής.

Παρά ταύτα, η βελτίωση στη συλλογή στατιστικών στοιχείων σημαίνει ότι για 27 εκατομμύρια, από τους εκτιμώμενους 56 εκατομμύρια θανάτους το 2015, τα αίτια κατεγράφησαν με ακρίβεια. Αντίθετα, το 2005, μόλις 30% των θανάτων είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ με τα αίτιά τους.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ανέφερε ότι πολλές χώρες, μεταξύ τους η Κίνα και η Τουρκία, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη συλλογή στοιχείων για τα αίτια θανάτου πολιτών τους. Στο Ιράν, ποσοστό 90% των θανάτων καταγράφεται πλέον με μεγάλη ακρίβεια, ενώ το ποσοστό αυτό δεν υπερέβαινε το 5% το 1999.

Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες συνεχίζουν να μη συλλέγουν συστηματικά υγειονομικά στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τη Μαρί-Πολ Κίνι, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, αρμόδια για θέματα συστημάτων υγείας και καινοτομίας.

«Αν τα κράτη αγνοούν τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες τους ασθενούν και πεθαίνουν, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν υγειονομικές κρίσεις», λέει η κ. Κίνι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται στενά με πολλές χώρες του κόσμου, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα συστήματα υγειονομικών πληροφοριών και να βελτιωθεί η ποιότητα των δεδομένων, που αυτά συγκεντρώνουν.

Φέτος, η έκθεση του ΠΟΥ εστίασε στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη σειρά διεθνώς συμφωνημένων στόχων που υιοθετήθηκαν από τον οργανισμό για την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού, του κλίματος, των υγειονομικών μέτρων και της οικονομικής ανισότητας.

Παιδική θνησιμότητα

Η έκθεση διαπίστωσε ότι αν και τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας υποχωρούν, το ποσοστό της θνησιμότητας νεογνών ήταν της τάξης των 19 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις, ενώ το ποσοστό θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών ήταν της τάξης των 43 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις. Σχεδόν 830 γυναίκες πεθαίνουν κάθε ημέρα εξαιτίας επιπλοκών στην κύηση ή τη γέννα, σύμφωνα με στοιχεία του 2015.

Σε ό,τι αφορά τις λοιμώδεις νόσους, η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν με τον ιό HIV το 2015, ποσοστό μειωμένο κατά 35% σε σχέση με το 2000.

Περισσότερα από 212 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας κατεγράφησαν σε όλο τον κόσμο το 2015, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, με 60% του πληθυσμού πληγεισών περιοχών να έχει αποκτήσει πλέον πρόσβαση σε κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοαπωθητικές ουσίες το 2015. Το ποσοστό αυτό το 2010 ήταν της τάξης του 34%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή