Νέες αποκαλύψεις «καίνε» τον Τράμπ – Τουλάχιστον 18 επαφές με Ρώσους είχε το επιτελείο του

Νέες αποκαλύψεις «καίνε» τον Τράμπ – Τουλάχιστον 18 επαφές με Ρώσους είχε το επιτελείο του

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δεκαοκτώ επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και άλλων που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, είχε το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων μηνών της καμπάνιας του (Απρίλιος – Νοέμβριος 2016).

Οι μέχρι πρότινος μη κοινοποιηθείσες αλληλεπιδράσεις εξετάζονται από το FBI και τους ερευνητές του Κογκρέσου στο πλαίσιο διερεύνησης ρωσικών παρεμβάσεων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ως μέρος της εκστρατείας του Κρεμλίνου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του Τραμπ έναντι της αντιπάλου του και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Ακόμη, υπάρχουν και αναφορές για επαφές του επιτελείου και με Ουκρανό ολιγάρχη, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται.

Εξι από τις επαφές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ήταν τηλεφωνικές συνομιλίες του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ, με συμβούλους του Τράμπ, συμπεριλαμβανομένου και του προσφάτως παραιτηθέντος συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Μάικλ Φλιν.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών πύκνωσαν μετά την ψηφοφορία στις 8 Νοεμβρίου, όπου συζητούσαν τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσε να παρακάμψει τη γραφειοκρατία εθνικής ασφάλειας των Η.Π.Α, γεγονός που και οι δύο πλευρές θεωρούσαν εχθρικό στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, αναφέρουν  Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, αναφέρεται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και επαφές μέσω email είχαν επίκεντρο τη διόρθωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ – η οποία είχε "διαβρωθεί" εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Μόσχα – την συνεργασία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά και τη διασφάλιση μια ισχυρής Κίνας.

Τον Ιανουάριο, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε αρχικά επαφές με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεδρικής καμπάνιας του Τράμπ, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος και το επιτελείο επιβεβαίωσαν αργότερα τέσσερις συναντήσεις του Τραμπ με τον Ρώσο πρέσβη την ίδια περίοδο.

Οσοι αποκάλυψαν τα παραπάνω στοιχεία στο πρακτορείο κατέστησαν σαφές ότι δεν  υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο παραβίασης ή συμπαιγνίας μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας. Ωστόσο, η αποκάλυψη αυτή μπορεί να ασκήσει πίεση στον Τραμπ και στους συμβούλους του να παραδώσουν στο FBI και στο Κογκρέσο τα πλήρη στοιχεία σχετικά με τις επαφές τους με Ρώσους αξιωματούχους και όσους πρόσκεινται στο Κρεμλίνο πριν και αμέσως μετά τις εκλογές του 2016.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο συνήγορος του Φλιν αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Την ίδια στάση κράτησε και η Μόσχα, καθώς αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή