Διεγράφη οπαδός του Μπρέιβικ από την AfD

Διεγράφη οπαδός του Μπρέιβικ από την AfD

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Σε μία ακόμη προσπάθεια να απαλλάξει την AfD από τις ανοικτά νεοναζιστικές φωνές αποδύθηκε χθες η τέως πρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, η οποία παραμένει επικεφαλής στο κρατίδιο της Σαξονίας. Η κίνηση αυτή είναι πολιτικά τολμηρή για την Πέτρι, δεδομένης της συμπάθειας που υπάρχει στις τάξεις του κόμματος, ειδικά στη Σαξονία, για τις νεοναζιστικές ιδέες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, η Πέτρι αποφάσισε να διαγράψει από το κόμμα και τη λίστα υποψηφίων για τις εκλογές τον Γενς Μάιερ, έναν πολιτικό που, μεταξύ άλλων αμφιλεγόμενων δηλώσεων, πρόσφατα έδειξε κατανόηση για τον Νορβηγό σφαγέα παιδιών Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ. Ο Μάιερ είπε ότι ο Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε δεκάδες σοσιαλδημοκράτες κατασκηνωτές στο νησί Ουτόγια και πυροδότησε βόμβες στο κέντρο του Οσλο, λειτούργησε «από απελπισία», γιατί η έλευση «πολιτιστικά ξένων είναι για να τρελαίνεσαι».

Η Πέτρι, η οποία πριν από λίγες ημέρες γέννησε το πέμπτο παιδί της, είχε πρόσφατα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, μετά την άρνηση της κομματικής βάσης να υιοθετήσει προτάσεις για μετριοπάθεια στις εκφράσεις και για προετοιμασία κυβερνητικών συμμαχιών. Στη θέση της, και ενώ η δημοτικότητα του κόμματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ανέλαβε την προεδρία η επιχειρηματίας Αλις Βάιντελ.

Ζει στην Ελβετία

Η Βάιντελ βρέθηκε έκθετη όταν αποκαλύφθηκε ότι, ενώ κρατάει τη σημαία του γερμανικού εθνικισμού, ζει στην Ελβετία για φορολογικούς λόγους. Γνωστή ως πολέμια των κόσμιων διατυπώσεων («ως δημοκράτες και πατριώτες δεν θα αφήσουμε να μας φιμώσουν. Η πολιτική ορθότητα ανήκει στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας»), η Βάιντελ πήρε μια γεύση από το δικό της φάρμακο.

Το σατιρικό πρόγραμμα Extra 3 του σταθμού NDR προέβαλε αυτό το απόσπασμα της ομιλίας της με τον σχολιασμό: «Σωστά! Ας βάλουμε τέλος στην πολιτική ορθότητα. Δίκιο είχε η ναζί σκύλα». Η Βάιντελ προσέφυγε στο δικαστήριο εναντίον του σταθμού, αλλά την Τετάρτη, το δικαστήριο απεφάνθη κατά των ασφαλιστικών μέτρων. Το δικαστήριο του Αμβούργου απεφάνθη πως, ως δημόσιο πρόσωπο, η Βάιντελ οφείλει «να ανεχθεί την καθ’ υπερβολήν κριτική». «Οι θεατές κατανοούν ότι ο όρος “ναζί” είναι μια υπερβολή που σχετίζεται με το γεγονός ότι ηγείται της AfD, δεν αφήνεται να πιστέψει ότι (η Βάιντελ) ασπάζεται τη ναζιστική ιδεολογία», ανέφερε η απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή