ΚΟΣΜΟΣ

Η πριγκίπισσα Μάκο αφήνει το στέμμα για τον γαμπρό

Η πριγκίπισσα Μάκο αφήνει το στέμμα για τον γαμπρό

ΤΟΚΙΟ. H Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η πριγκίπισσα Μάκο, η μεγαλύτερη εγγονή του 83χρονου αυτοκράτορα Ακιχίτο και πρωτότοκη κόρη του πρίγκιπα Ακισίνο θα παντρευτεί σύντομα. Ο εκλεκτός της καρδιάς της είναι ένας άλλοτε συμφοιτητής της στο πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Η 25χρονη πριγκίπισσα Μάκο αναμένεται να παντρευτεί μετά την προσεχή χρονιά τον κοινό θνητό Κέι Κομούρο, διπλωματούχο του Πανεπιστημίου Χιτοτσουμπάσι του Τόκιο. Θα είναι ο πρώτος γάμος μεταξύ των τεσσάρων εγγονών του αυτοκράτορα Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Μιτσίκο.

Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν προ πενταετίας σε ένα ρεστοράν στην περιοχή Σιμπούγια του Τόκιο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για συζήτηση για σπουδές στο εξωτερικό, όταν σπούδαζαν τότε στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Εκτοτε συναντήθηκαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το NHK.

Ο Κέι είναι λάτρης των ωκεανών, του αρέσει να κάνει σκι, να παίζει βιολί και να μαγειρεύει. Φέρεται να έχει συναντήσει τους γονείς της Μάκο, τον πρίγκιπα Ακισίνο και την πριγκίπισσα Κίκο, οι οποίοι δέχθηκαν την ένωση αυτή και ό,τι αυτό συνεπάγεται: μόλις η πριγκίπισσα Μάκο παντρευτεί, θα πρέπει να εγκαταλείψει την αυτοκρατορική οικογένεια. Σύμφωνα με τον κανονισμό, κάθε γυναίκα μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας όταν παντρευτεί κοινό θνητό χάνει το καθεστώς που τη διέπει.

Η είδηση του γάμου επαναφέρει το θέμα που όλο και περισσότεροι Ιάπωνες θέλουν να επανεξεταστεί: να επιτρέπεται στις γυναίκες να παραμένουν μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας αλλά κυρίως να επιτρέπεται σε γυναίκα να ανέλθει στον Θρόνο των Χρυσανθέμων.

Η γαμήλια τελετή στην Ιαπωνία συνιστά ένα μεγάλο τελετουργικό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, και η ετοιμασία του γάμου τους θα πάρει χρόνο.

Πρώτα γίνεται μια δημόσια ανακοίνωση, μετά ορίζεται η ημερομηνία του γάμου και τέλος το ζευγάρι υποβάλλει επίσημη αναφορά στον αυτοκράτορα και στην αυτοκράτειρα.