Η Νάπολη της Φεράντε στη μικρή οθόνη

Η Νάπολη της Φεράντε στη μικρή οθόνη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια στρατιά μικρών παιδιών βρέθηκε πρόσφατα να τρέχει σε αδιέξοδο της υποβαθμισμένης συνοικίας Σανιτά της Νάπολης.

Η 10χρονη Μάρτα Ρεάλε πλησίασε στην είσοδο του δημοτικού κέντρου, μπήκε μέσα και έγραψε το όνομα και την ηλικία της σε αριθμημένο κομμάτι χαρτί, δίνοντας στον υπάλληλο γραπτή άδεια των γονέων της.

Δεν επρόκειτο για ένα απλό κάστινγκ, αλλά για αναζήτηση πρωταγωνιστών για την τηλεοπτική απόδοση του πρώτου τόμου της τετραλογίας «Η εκπληκτική φίλη μου» της διάσημης συγγραφέα Ελενα Φεράντε, η οποία μάγεψε τον λογοτεχνικό κόσμο και το αναγνωστικό κοινό έχοντας ήδη πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Η αμερικανική εταιρεία HBO και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιταλίας, RAI, αποφάσισαν να ανεβάσουν σειρά, εμπνευσμένη από τον πρώτο τόμο, παρουσιάζοντας στο κοινό την περίπλοκη σχέση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστριών: της Λίλα και της Λενού, καθώς αυτές μεγαλώνουν και απομακρύνονται η μία από την άλλη, με σκηνικό τη βίαιη αλλά σαγηνευτική φτωχογειτονιά της Νάπολης στα μεταπολεμικά χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την αυθεντικότητα του μυθιστορήματος, οι παραγωγοί αποφάσισαν να αναζητήσουν ερασιτέχνες ηθοποιούς-παιδιά και κατοίκους της συνοικίας για τους ρόλους των πρωταγωνιστών, αλλά και των κομπάρσων της πλοκής.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα κάστινγκ 5.000 παιδιών, η πλειονότητα των οποίων δεν είχε ακούσει μέχρι πρόσφατα το όνομα της Ελενα Φεράντε. «Ολοι είναι ηθοποιοί στη Νάπολη. Πρέπει να υποκρίνονται εάν θέλουν να αμυνθούν. Ολοι παίζουν ένα ρόλο εδώ», λέει ο σκηνοθέτης, Σαβέριο Κοστάντσο.

Την ώρα που βοηθός παραγωγής έβγαζε φωτογραφίες των παιδιών, η επικεφαλής του κάστινγκ, Λάουρα Μουτσίνο, εξηγούσε με ήπιο ύφος ότι «αυτή τη στιγμή αναζητούμε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» και ότι τα παιδιά δεν θα έπρεπε να απελπισθούν εάν δεν επιλέγονταν από την πρώτη σύντομη συνέντευξη.

Οταν η 13χρονη Μαρία Ροζάρια πέρασε την πρώτη συνέντευξη, η κ. Μουστίνο τη ρώτησε εάν τα πηγαίνει καλά με την αδελφή της. «Οχι», απάντησε η Μαρία Ροζάρια, εξηγώντας ότι η αδελφή της είναι πιο όμορφη από αυτήν. «Γι’ αυτό το λόγο τη δέρνω», είπε η 13χρονη. Τα χαστούκια και οι γροθιές αποτελούν καθημερινότητα στη Νάπολη, παρότι το μυθιστόρημα της Φεράντε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βίαιο.

«Γκομόρα»

Η βία βρίσκεται στο επίκεντρο και άλλου ναπολιτάνικου μυθιστορήματος, το οποίο έγινε ταινία και τηλεοπτική σειρά, το «Γκομόρα». Το «Γκομόρα», που πραγματεύεται τη ζωή συμμορίας μαφιόζων, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό στη Νάπολη. Αντίθετη άποψη έχουν, όμως, οι δημοτικές αρχές. Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι ντε Μαγκίστρις, ο οποίος έχτισε τη φήμη του πάνω σε εκστρατεία εξυγίανσης της Νάπολης, εκφράζει τη θλίψη του για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται η πόλη του στη σειρά «Γκομόρα». «Σε αντίθεση με το “Γκομόρα”, που εμφανίζει την πόλη μας ως άντρο εγκληματικότητας, η σειρά της Φεράντε αποτελεί σπουδαία ευκαιρία θετικής προβολής της Νάπολης», λέει ο Ντε Μαγκίστρις.

Στις έξι και μισή το βράδυ της ημέρας του κάστινγκ, η ομάδα παραγωγής αποφάσισε ότι είχε ανακαλύψει τους πρωταγωνιστές της σειράς. Ποιοι θα είναι αυτοί; Μόνο οι συντελεστές το γνωρίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή