Αποσύρονται κατηγορίες για Ασάντζ

Αποσύρονται κατηγορίες για Ασάντζ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σημαντική νίκη για τον ίδιο και το σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ» χαρακτήρισε ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, τη χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελέως της Σουηδίας ότι κλείνει ο φάκελος των ερευνών εις βάρος του για σεξουαλικά αδικήματα και αποσύρεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Δεν είναι βέβαιο, παρ’ όλα αυτά, ότι ο 45χρονος Ασάντζ, που ζει την τελευταία πενταετία έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, θα εξέλθει από το μικροσκοπικό πρεσβευτικό διαμέρισμα, καθώς δεν είναι σαφές αν έχουν εκδώσει οι ΗΠΑ ένταλμα σύλληψής του για τη δουλειά του στα WikiLeaks.

Μιλώντας από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, ο Ασάντζ είπε ότι η μάχη μόλις αρχίζει και δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι έχει το δικαίωμα στην εξασφάλιση ασύλου.

Eρωτηθείσα αν ο Ασάντζ θα συλληφθεί βγαίνοντας από την πρεσβεία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι αυτό είναι «επιχειρησιακό ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει η αστυνομία». Η Μέι δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ύπαρξη αμερικανικού αιτήματος έκδοσης. «Εξετάζουμε τα αιτήματα έκδοσης εφόσον τα λάβουμε και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος του Μπαράκ Ομπάμα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη στον Ασάντζ για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από τα WikiLeaks χωρίς να εκθέτει σε δικαστικές διώξεις και όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, που επίσης δημοσίευσαν το πολύτιμο υλικό των WikiLeaks και τα οποία δημοσιεύουν συστηματικά διαρροές επίσημων εγγράφων. Δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, ωστόσο, δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα είχε αντίρρηση να εκβιάσει δικαστικά το σύνολο του αμερικανικού Τύπου με μοχλό τα WikiLeaks.

Ο Ασάντζ έχει λάβει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε χθες ότι θα εντείνει τις προσπάθειες ώστε η Βρετανία να του χορηγήσει αβλαβή διέλευση, δηλαδή να μην τον συλλάβει καθ’ οδόν από την πρεσβεία προς το αεροδρόμιο. Η άρνηση της Βρετανίας να εγγυηθεί το δικαίωμα αυτό και ο εγκλεισμός του Ασάντζ στην πρεσβεία έχει καταδικαστεί από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ ως αυθαίρετη φυλάκιση. Πρόκειται για μια εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων για τη WikiLeaks, καθώς την Τετάρτη ελευθερώθηκε η στρατιώτης Τσέλσι Μάνινγκ, πηγή του απόρρητου υλικού που δημοσίευσαν τα WikiLeaks. H Μάνινγκ είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξης, αλλά εξέτισε 7 προτού λάβει χάρη από τον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή