Προεδρική οργή κατά των συμβούλων

Προεδρική οργή κατά των συμβούλων

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυσάρεστες ειδήσεις ακολούθησαν η μία την άλλη την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, προκαλώντας τον πανικό των βοηθών του προέδρου. Η αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος Τραμπ γνωστοποίησε απόρρητες πληροφορίες, που προήλθαν από το Ισραήλ, σε Ρώσους αξιωματούχους, κατάφερε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην ομάδα συμβούλων του Λευκού Οίκου, η οποία δεν είχε συνέλθει από το φιάσκο της απόλυσης του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόουμι. Σαν μην έφταναν όλα αυτά, η ημέρα συνεχίσθηκε με την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος είχε ασκήσει πιέσεις στον Κόουμι, ώστε αυτός να θέσει στο αρχείο έρευνα για τις επαφές του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία.

Η τάση του προέδρου να δημιουργεί χάος σε συνδυασμό με την αδιαφορία του για τις συμβάσεις της προεδρίας, έχει προκαλέσει σύγχυση και τριβές μεταξύ των συμβούλων του. Την ίδια στιγμή, η διάθεση του Τραμπ –σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου– είναι κακή, με αποτέλεσμα να στρέφεται εναντίον των συμβούλων του, ακόμη και του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ. Σε στιγμές οργής, ο Τραμπ φέρεται να αποκαλεί την ομάδα του «ανίκανους», γεγονός που προμηνύει, σύμφωνα με συνεργάτες του, σημαντικές αλλαγές προσωπικού.

Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου Σον Σπάισερ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προεδρικής οργής. Το βράδυ της Δευτέρας, δημοσιογράφοι άκουγαν ανώτατα στελέχη της προεδρίας να ανεβάζουν τους τόνους στα γραφεία τους, καθώς συζητούσαν πώς να διαχειρισθούν την αποκάλυψη της Washington Post για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών από τον Τραμπ στους Ρώσους προσκεκλημένους του.

Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την αποκάλυψη, ο Σπάισερ και άλλοι σύμβουλοι του Τραμπ αποφάσισαν να αναθέσουν την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον απόστρατο αντιστράτηγο και σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μακμάστερ, ελπίζοντας ότι με την επιλογή ανώτατου αξιωματούχου, η εκδοχή του Λευκού Οίκου για τα γεγονότα θα αποκτούσε ξεχωριστό βάρος.

Στο Κογκρέσο, όμως, όλα έδειχναν ότι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, που είχαν τηρήσει κομματική πειθαρχία μετά την απόλυση του Κόουμι από τη διεύθυνση του FBI, είχαν εξαντλήσει την υπομονή τους, ζητώντας από τον Τραμπ να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπερασθεί η κρίση.

«Ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν αμέσως στον Λευκό Οίκο», έλεγε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Πάτρικ Τούμι, ζητώντας από τον πρόεδρο Τραμπ να διορίσει Δημοκρατικό ως επικεφαλής του FBI. Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απηύθυνε έκκληση στον Τραμπ να λειτουργεί «λιγότερο δραματικά», ενώ πιο αυστηρός εμφανίσθηκε ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ: «Είναι προφανές ότι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και πρέπει να βρουν αμέσως τρόπο να διαχειρισθούν όλα όσα συμβαίνουν».

Οι περισσότεροι σύμβουλοι του Τραμπ, παρότι εμφανίζονται δημόσια να στηρίζουν τον πρόεδρο, κατ’ ιδίαν συμφωνούν με την εκτίμηση του γερουσιαστή Κόρκερ. Τα στελέχη αυτά μιλούν πλέον ανοικτά στους δημοσιογράφους, καταγγέλλοντας τη ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες και περιγράφοντας την κόπωση που νιώθουν από τις συνεχείς προσπάθειες να υπερασπισθούν τα ατοπήματα και τις παρορμήσεις του προέδρου.

Η τελευταία αυτή κρίση σημειώνεται σε ιδιαίτερα κακή στιγμή για την κυβέρνηση, καθώς η ομάδα των συμβούλων του θα έπρεπε να ασχολείται αποκλειστικά με τη διοργάνωση της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Τραμπ σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ολοένα και περισσότεροι σύμβουλοι του Τραμπ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος μοιάζει απρόθυμος ή ανίκανος να μείνει μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και αντιπαραγωγικά ξεσπάσματα, όπως αυτά που σημάδεψαν την προεκλογική του εκστρατεία. Ορισμένοι δε φοβούνται πλέον να αφήνουν μόνο του τον πρόεδρο σε συναντήσεις του με ξένους ηγέτες, καθώς μπορεί να προβεί σε άτοπες ή ακόμη και επικίνδυνες δηλώσεις. Ο στρατηγός Μακμάστερ έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να παρέμβει προσεκτικά σε δηλώσεις του πολιτικού του προϊσταμένου, απομακρύνοντας τον Τραμπ από διπλωματικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή