Σε αχαρτογράφητα νερά η Αυστρία

Σε αχαρτογράφητα νερά η Αυστρία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή την εβδομάδα, η παλιά δημοκρατία πέρασε στην Ιστορία. Βρισκόμαστε σε εντελώς αχαρτογράφητα ύδατα». Η διαπίστωση του κύριου άρθρου της εφημερίδας Die Presse συνοψίζει τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας. Αλλαγές που έχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλήξουν στη συμμετοχή του ακροδεξιών καταβολών κόμματος FPOe στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Η κλωστή από την οποία κρεμόταν εδώ και μήνες ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Λαϊκού Κόμματος κόπηκε όταν ο κεντροδεξιός αντικαγκελάριος Μιτερλένερ υπέκυψε στον ανοικτό πόλεμο νεύρων που υφίστατο από το εσωτερικό του κόμματός του και παραιτήθηκε. Η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση που θα μπορούσε να αντιστραφεί μετά τις πρόωρες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, αντιθέτως οι πρόωρες εκλογές είναι μια έκφραση του γεγονότος ότι ο συνασπισμός αυτός εξεμέτρησε το ζην.

Η απορριπτική διάθεση προς τα κατεστημένα κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, που λόγω μακροχρόνιας συγκυβέρνησης έχουν ταυτιστεί μεταξύ τους στη συνείδηση πολλών ψηφοφόρων, έχει πάρει πολλές μορφές. Η πιο χαρακτηριστική είναι η άνοδος του αντιμεταναστευτικού και ευρωσκεπτικιστικού FPOe, που δίνει την εντύπωση ότι έχει εγκαταλείψει τις πιο ακραίες θέσεις του προκειμένου να εισέλθει στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, όμως, η ανάγκη για πολιτική ανανέωση πυροδότησε μία εντυπωσιακή εξέλιξη στο Λαϊκό Κόμμα. Ο πυλώνας του αυστριακού δικομματισμού, που πλέον βρίσκεται πίσω από τους σοσιαλδημοκράτες και το FPOe στις σφυγμομετρήσεις, έδωσε γην και ύδωρ στον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Κουρτς δεν αναδείχθηκε απλώς νέος επικεφαλής του κόμματος (ο νεότερος στην Ιστορία), αλλά ταυτόχρονα το μετέτρεψε σε προσωποπαγές, μετονομάζοντας το ψηφοδέλτιο σε «Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς – Νέο Λαϊκό Κόμμα». Αναφέροντας αρχικά ότι δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία «σε αυτήν τη φάση», ο Κουρτς έπεισε τους βαρώνους του κόμματος και τις τοπικές και επαγγελματικές ενώσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του να του δώσουν λευκή επιταγή στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, στη διαπραγμάτευση με τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, στον σχηματισμό της κυβέρνησης κ.ο.κ.

Ενας λόγος για τον οποίο η Αυστρία έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος του κοινωνικού της κράτους και τα κλειστά επαγγέλματα παραμένουν κλειστά είναι η αποκεντρωμένη λήψη των αποφάσεων, με τις τοπικές και επαγγελματικές ενώσεις να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο επί του Λαϊκού Κόμματος και τα συνδικάτα να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο επί των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Κουρτς φιλοδοξεί να σπάσει το μοντέλο αυτό, μιμούμενος, τρόπον τινά, τις μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Ενώ, όμως, ο Μακρόν εξελέγη πρόεδρος σηκώνοντας τη σημαία της αντίθεσης στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, ο Κουρτς είναι πανέτοιμος να συγκυβερνήσει με το FPOe και το μόνο για το οποίο πασχίζει είναι να αναδειχθεί καγκελάριος ο ίδιος και όχι ο επικεφαλής του FPOe, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Ενας από τους λόγους που οι βαρώνοι του Λαϊκού Κόμματος δεν έφεραν αντιρρήσεις στον Κουρτς είναι ότι με τις αλλαγές που προωθεί, υπολογίζουν ότι θα έρθουν πιο κοντά στην εξουσία, διεμβολίζοντας την εκλογική βάση του φιλελεύθερου κόμματος NEOS και στερώντας από τους Σοσιαλδημοκράτες την επιλογή συγκυβέρνησης με τους Πρασίνους και το NEOS.

Η κατεδάφιση του αυστριακού πολιτικού σκηνικού δεν τελειώνει εδώ. Σε αντίθεση με αδελφά κόμματα ανά την Ευρώπη, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες εξετάζουν σοβαρά μια συγκυβέρνηση με το FPOe, βήμα που, αν υλοποιηθεί, θα βουλιάξει και τον δεύτερο, σοσιαλδημοκρατικό πυλώνα σε βαθιά κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή