Τραμπ: «To Ιράν πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τρομοκράτες»

Τραμπ: «To Ιράν πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τρομοκράτες»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να δώσει τέλος στην οικονομική και στρατιωτική στήριξη που παρέχει σε «τρομοκράτες και πολιτοφυλακές» κάλεσε το Ιράν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα μετά την άφιξη του στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στη χώρα να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.

«Πιο σημαντικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ μπορούν να ανακοινώσουν με μία φωνή ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στο Ιράν η κατοχή πυρηνικών όπλων-ποτέ των ποτών-και πως πρέπει η χώρα να σταματήσει αμέσως τη θανατηφόρα της οικονομική στήριξη, εκπαίδευση και εξόπλιση τρομοκρατών και πολιτοφυλακών», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τραμπ, λίγο μετά τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ρεουβέν Ριβλίν.

Οι δηλώσεις του Τραμπ υπογράμμισαν την πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράν, το οποίο θεωρείται «κρατικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας» από τις ΗΠΑ, καθώς με τη στήριξη του στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία, στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο και στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη έχει συμβάλλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

Μιλώντας από την επίσημη κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, o Τραμπ τόνισε ότι είναι βαθιά ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες που είχε στη Σαουδική Αραβία με αρκετούς ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου.

«Αρκετοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να βοηθήσουν να δοθεί τέλος στην τρομοκρατία και στη διάχυση της ριζοσπαστικοποίησης και αρκετά μουσουλμανικά έθνη έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Τραμπ, απευθυνόμενος στον Ριβλίν, προσθέτοντας πως «υπάρχει μία αντίληψη που αυξάνεται διαρκώς στους Άραβες γείτονες σας, πως έχετε έναν κοινό στόχο απέναντι στην απειλή που εγείρει το Ιράν».

«Σπάνια ευκαιρία» για την επίτευξη ειρήνης

Μιλώντας λίγο μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες της περιοχής να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και είπε πως το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία αναπτέρωσε τις ελπίδες του για μια τέτοια προοπτική.

«Έχουμε ενώπιόν μας μια σπάνια ευκαιρία να φέρουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και στους ανθρώπους της», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One. «Όμως μόνο δουλεύοντας από κοινού μπορούμε να φθάσουμε εκεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ θα αποτελέσει «ιστορικό ορόσημο» για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

«Μακάρι το πρώτο ταξίδι σας στην περιοχή μας να αποδειχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία προς τη συμφιλίωση και την ειρήνη», είπε ο Νετανιάχου, υποδεχόμενος τον Τραμπ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως το Ισραήλ μοιράζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δέσμευση για την ειρήνη και πως «το Ισραήλ τείνει τη χείρα για την ειρήνη σε όλους τους γείτονές μας, περιλαμβανομένων των Παλαιστινίων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή