«Ελπίδες» Τραμπ για ειρήνευση

«Ελπίδες» Τραμπ για ειρήνευση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και τις προσδοκίες του για κοινό μέτωπο μεταξύ του Ισραήλ και των σουνιτικών, αραβικών κρατών εναντίον του σιιτικού Ιράν εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Ισραήλ, δεύτερο σταθμό της πρώτης διεθνούς περιοδείας του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ύστερα από ένα διήμερο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής από τη βασιλική οικογένεια. Το Σαββατοκύριακο, ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής αραβικών κρατών του Κόλπου και ανακοίνωσε πρόγραμμα πώλησης όπλων αξίας 110 δισ. δολαρίων στο βασίλειο των Σαούντ.

Στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ ο πρόεδρος της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα υποδέχθηκαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια. «Σε αυτή την περιοδεία μου βρήκα καινούργιους λόγους ελπίδας», σημείωσε στις σύντομες δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. «Οι εξελίξεις με το Ιράν έφεραν πολλά μέρη της Μέσης Ανατολής πιο κοντά στο Ισραήλ», εκτίμησε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Οι σκληρές τοποθετήσεις Τραμπ, τόσο από το Ριάντ όσο και από το Τελ Αβίβ, εναντίον της Τεχεράνης προκάλεσαν την αντίδραση του πρόσφατα επανεκλεγέντος προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί. Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ροχανί τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή σταθερότητα χωρίς τη χώρα του και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στη Συρία. Ο πραγματιστής Ροχανί σημείωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εκθείασε τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που «δεν έχει δει ποτέ της κάλπη», ενώ δαιμονοποιεί το Ιράν, όπου την περασμένη εβδομάδα 40 εκατομμύρια πολίτες επέλεξαν μεταξύ διαφορετικών υποψηφίων και πολιτικών. Στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο, όπως και το Τείχος των Δακρύων, όπου, ακολουθώντας την εβραϊκή παράδοση, σφήνωσε ένα χαρτί με τις προσευχές του.

Με τον Αμπάς

Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί τη Βηθλεέμ, στη Δυτική Οχθη, και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Στα παραλειπόμενα της χθεσινής επίσκεψης, οι κάμερες κατέγραψαν συνομιλία της Σάρα Νετανιάχου με τη Μελάνια Τραμπ, στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν», όπου η σύζυγος του Ισραηλινού πρωθυπουργού διαβεβαίωνε ότι «η πλειονότητα των Ισραηλινών μας αγαπάει, σε πείσμα των μέσων ενημέρωσης». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Ντόναλντ Τραμπ παρατήρησε: «Εχουμε κάτι κοινό». Τον Ιανουάριο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τα ισραηλινά μίντια «αριστερά» και «μπολσεβίκικα».

Σχεδόν την ίδια ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επισκεπτόταν την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ένας Παλαιστίνιος έχανε τη ζωή του από πυρά αστυνομικών λίγα χιλιόμετρα μακριά ενώ προσπαθούσε να μαχαιρώσει άνδρες των Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή