Στις 47.000 οι συλλήψεις στην Τουρκία

Στις 47.000 οι συλλήψεις στην Τουρκία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Επειτα από 998 ημέρες μακριά από το τιμόνι του ΑΚΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε εκ νέου την Κυριακή την ηγεσία του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε, σε μια πανηγυρική συγκέντρωση στην οποία υποσχέθηκε «άλματα προς τα εμπρός» για την Τουρκία.

Το προηγούμενο σύνταγμα της Τουρκίας απαγόρευε στον πρόεδρο να μετέχει σε πολιτικό κόμμα, περιορισμός που πλέον καταργήθηκε. Τα αναθεωρημένα άρθρα που καταργούν το αξίωμα του πρωθυπουργού και δίνουν στον πρόεδρο την εξουσία να καταρτίζει προϋπολογισμό και να εκδίδει διατάγματα θα τεθούν σε ισχύ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2019.

Η ομιλία του Εντογάν δεν έδωσε πληροφορίες για το πότε σκοπεύει να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στην οποία έχει κηρύξει τη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι διωγμοί κατά της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης βοήθησαν τον Ερντογάν να συσπειρώσει την κοινή γνώμη και να κερδίσει, έστω και οριακά, το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραμείνει μέχρις ότου φθάσουμε σε κατάσταση ειρήνης και ευημερίας», είπε ο Ερντογάν. «Τίποτα στην Τουρκία δεν θα είναι όπως ήταν την παραμονή της 15ης Ιουλίου. Εχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στη μάχη εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων εντός και εκτός των συνόρων της χώρας», προσέθεσε.

Πάνω από 47.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ 100.000 έχουν χάσει τις θέσεις τους στον δημόσιο τομέα, κατηγορούμενοι για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν, στον οποίο ο Ερντογάν αποδίδει την ευθύνη της οργάνωσης του πραξικοπήματος. Χθες, ξεκίνησε η δίκη 221 στρατιωτικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 27 στρατηγοί. Το κατηγορητήριο αναφέρει και το όνομα του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και θα δικαστεί ερήμην.

Χθες, η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε με έκθεσή της το κύμα μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, γιατροί, αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν βαφτιστεί συλλήβδην «τρομοκράτες» και έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας. H τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες δύο Τούρκους εκπαιδευτικούς που πραγματοποιούν επί δύο μήνες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για το κύμα καταστολής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή