ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Η εξτρεμιστική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική βομβιστική επίθεση στο Μαντσεστέρ Αρένα το βράδυ της Δευτέρας, ανακοινώνοντας ότι η έκρηξη προήλθε από εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος ήταν ήδη τοποθετημένος στον συναυλιακό χώρο. Η ανάληψη ευθύνης έγινε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

«Ένας από τους στρατιώτες του Χαλιφάτου κατάφερε να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε μία συγκέντρωση Σταυροφόρων στην πόλη του Μάντσεστερ», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΙΚ.

Μολαταύτα, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για το ποιός βρίσκεται πίσω από την επίθεση, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι το ΙΚ σχεδίασε και εκτέλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα.

«Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μαντσεστέρ, όμως αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε επίθεση. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει ότι έχει σχέση», δήλωσε ο Νταν Κόουτς, διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. 

Νωρίτερα, υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύρισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από την πολύνεκρη έκρηξη στο Μάντσεστερ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε υπάρξει ακόμη επίσημη ανάληψη ευθύνης από τη τζιχαντιστική οργάνωση.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει την έκρηξη ως ύποπτη «τρομοκρατική ενέργεια».

Οπως αναφέρει το Reuters, λογαριασμοί στο Twitter που συνδέονται με το ISIS ανήρτησαν μηνύματα νίκης ενώ χρήστες παρότρυναν και σε άλλες επιθέσεις αναρτώντας βίντεο του ΙΚ με τα οποία η οργάνωση απειλεί τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.