Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ουγγρικής κυβέρνησης

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ουγγρικής κυβέρνησης

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Βουδαπέστης, ζητώντας από την κυβέρνηση να άρει τις νομοθετικές τροπολογίες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διακοπή λειτουργίας πανεπιστημίου, ιδρυθέντος από τον Αμερικανό φιλάνθρωπο μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος. Αλλο αίτημα των διαδηλωτών είναι η κατάργηση νομοθετήματος, το οποίο θεωρείται απόπειρα εκφοβισμού οργανώσεων πολιτών, χρηματοδοτούμενων από το εξωτερικό.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές μας. Το μέλλον μας μάς ανήκει», είπε μιλώντας στο πλήθος των διαδηλωτών η ακτιβίστρια υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων Καταλίν Λουκάτσι.

Η κ. Λουκάτσι είπε ότι εγκατέλειψε πρόσφατα το μικρό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. «Οι πράξεις της κυβέρνησης του κόμματος του Ορμπαν, Φιντέζ, δεν είναι χριστιανικές ούτε και δημοκρατικές», είπε η κ. Λουκάτσι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εγκαινιάσει νομικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας εξαιτίας της προσπάθειας της κυβέρνησης να εκδιώξει το χρηματοδοτούμενο από τον Τζορτζ Σόρος πανεπιστήμιο. Ο πρωθυπουργός Ορμπαν, όμως, αντιτείνει ότι μόνη του επιδίωξη είναι η αφαίρεση των «προνομίων» που απολαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης έναντι των κρατικών πανεπιστημίων της Ουγγαρίας. Το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1991 και αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ, προσφέρει ουγγρικά και αμερικανικά πτυχία.

Το κυβερνών κόμμα Φιντέζ χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες απόπειρα του «δικτύου» του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για αλλαγή της αντιμεταναστευτικής της πολιτικής.

«Βλέπουμε την πίεση να αυξάνεται πάνω στη χώρα μας, αλλά το Φιντέζ και η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να μεταβάλει την πολιτική της στο μεταναστευτικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φιντέζ. Ο Ορμπαν έχει χαρακτηρίσει τον Σόρος «ιδεολογικό αντίπαλο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή