Η άνοδος των Εργατικών ανησυχεί την Τερέζα Μέι

Η άνοδος των Εργατικών ανησυχεί την Τερέζα Μέι

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Από το αρχικό της σχέδιο, που προέβλεπε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ηλικιωμένων ασφαλισμένων, υπαναχώρησε χθες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά τη σημαντική πτώση που σημείωσαν τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου για τους Συντηρητικούς ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Μέι είχε ανακοινώσει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών συνταξιούχων με υψηλές συντάξεις. Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει ανησυχία ότι οι κατοικίες συνταξιούχων θα μπορούσαν να εκποιηθούν μετά τον θάνατό τους, αντί να περάσουν στους απογόνους τους, έτσι ώστε να πληρωθούν δαπάνες νοσηλείας τους. Οι αντίπαλοι της πρωθυπουργού «βάπτισαν» την πρωτοβουλία «φόρο άνοιας», υπογραμμίζοντας ότι θα έπληττε κατά προτεραιότητα όσους χρήζουν μακροχρόνιας κατ’ οίκον περίθαλψης.

«Θα διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα χρειασθεί να πουλήσει το σπίτι του για να πληρώσει την περίθαλψή του», είπε χθες η κ. Μέι.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η αντιπολίτευση και ο Τύπος παραποίησαν εσκεμμένα τις προτάσεις της. Η κ. Μέι, όμως, βρέθηκε σε δύσκολη θέση απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Τίποτα δεν άλλαξε. Προσφέρουμε μακροχρόνια λύση για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της κοινωνικής περίθαλψης. Τίποτα δεν άλλαξε», είπε η κ. Μέι.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας Survation, που δημοσιεύθηκε χθες, το προβάδισμα των Συντηρητικών έχει μειωθεί στο ήμισυ, από 18 μονάδες στις αρχές Μαΐου στις εννέα.

Πολλοί εκφράζουν, όμως, αμφιβολίες για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, μετά την αποτυχία των εταιρειών σφυγμομετρήσεων να προβλέψουν τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του 2015, αλλά και στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων παραδέχονται ότι υπερεκτίμησαν τη στήριξη του εκλογικού σώματος στο Εργατικό Κόμμα. Παρότι οι εταιρείες υιοθέτησαν έκτοτε νέα μεθοδολογία, αμφιβολίες συνεχίζουν να υπάρχουν ως προς την ορθότητα των εκτιμήσεών τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή