Διπλωματική κρίση Aγκυρας, Ουάσιγκτον

Διπλωματική κρίση Aγκυρας, Ουάσιγκτον

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μεσολαβεί ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Γερμανίας, προκειμένου να εκτονωθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τη γερμανική παρουσία στη βάση Ιντσιρλίκ. Μετά την επιστροφή της από την Ιορδανία, όπου εξέτασε εναλλακτική λύση για τη μετεγκατάσταση της γερμανικής δύναμης, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Φον ντερ Λέγιεν ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση.

«Εναλλακτικές λύσεις είναι το Κουβέιτ και η Κύπρος», έγραψε η εφημερίδα FAZ, προσθέτοντας ότι την Παρασκευή Γερμανοί βουλευτές απηύθυναν και νέο αίτημα προς την Τουρκία για επίσκεψη στη βάση στο Ικόνιο. Η απόρριψη του αιτήματος για την επίσκεψη στο Ιντσιρλίκ πυροδότησε την κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει ο ειδικός της «Κ» για θέματα Τουρκίας Νίκος Στέλγιας, τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από λίγες ημέρες έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ «έχουν λάβει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης». Σε νέα δήλωση του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αποσαφήνισε την αντίθεσή του με τη στάση που τήρησε η Αγκυρα στο όλο ζήτημα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» εξέλιξη την επίθεση των φρουρών του κ. Ερντογάν σε διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές.

Μιλώντας στο Fox News Sunday, ο κ. Τίλερσον ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος.

Την ίδια ώρα, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος και μεταβίβασε στην αμερικανική πλευρά διάβημα σχετικά με την άσκηση βίας από πλευράς αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας σε φρουρούς της συνοδείας του κ. Ερντογάν.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η τουρκική Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τις δραστηριότητες της Microsoft στην τουρκική αγορά. «Ας σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα λαμβάνουν χώρα στη σκιά της κοινής ανακοίνωσης Ρωσίας – Τουρκίας για την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», καταλήγει ο Νίκος Στέλγιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή