ΚΟΣΜΟΣ

Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου σε εικόνες

Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου σε εικόνες

Ο χρόνος έχει παγώσει για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Στο πάτημα της φωτογραφικής μηχανής αποτυπώνονται εικόνες της πόλης, όπως την έζησαν οι κάτοικοι της μέχρι το 1974.  Τα 43 χρόνια που πέρασαν  από τις 14 Αυγούστου του 1974 μετέτρεψαν μια πόλη στολίδι για την Κύπρο, σε πόλη φάντασμα.

Τις τελευταίες μέρες δύο φίλοι, ο Lker Aslan και o Sean Patrick Smyth πέρασαν μέσα στην περίκλειστη πόλη και απαθανάτισαν διάφορες εικόνες, της πάλαι πότε κοσμοπολίτικης Αμμοχώστου. Η «Κ» κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί τους και να εξασφαλίσει τις μοναδικές και συνάμα θλιβερές φωτογραφίες.

Μια αλλιώτικη ζωή ξεδιπλώνεται. Οι φωτογραφίες βουβές, όπως βουβή παραμένει και η πόλη εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Δέντρα και άγρια χόρτα έχουν περικυκλώσει τα κτήρια. Υπό ανέγερση πολυκατοικίες, παρέμειναν ημιτελείς. Δίπλα τους οι γερανοί, ακίνητοι και σκουριασμένοι από την παρέλευση του καιρού.

Συνεχίζοντας την περιδιάβαση, ανακαλύπτεις ολοένα και περισσότερα σημάδια που δείχνουν ότι κάποτε η πόλη έσφυζε από ζωή. Συνθήματα στους τοίχους παρατημένων και ξεχασμένων  κτηρίων, καταστήματα αυτοκινήτων, τουριστικά καταλύματα, εκκλησίες. Η φθορά και η εγκατάλειψη πρωταγωνιστούν σε κάθε φωτογραφία.

Λες και κάποιος τράβηξε βίαια την ζωή και την ξερίζωσε.

Η πόλη της Αμμοχώστου ήταν πριν την τουρκική εισβολή η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, ενώ το λιμάνι της ήταν το κύριο λιμάνι της Κύπρου.

Από την εισβολή μέχρι σήμερα, παραμένει επιτακτικό το αίτημα για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.