Γερμανία: Εξάρθρωση σπείρας με εκατοντάδες μέλη

Γερμανία: Εξάρθρωση σπείρας με εκατοντάδες μέλη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία κατάφερε να εξαρθρώσει γιγαντιαία σπείρα διαρρηκτών, τα μέλη της οποίας ξεπερνούσαν τα πεντακόσια. Πολλά από τα μέλη της σπείρας ήταν νεαρές γυναίκες οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν περιθώρια να μη συμμετάσχουν στις έκνομες ενέργειες. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία του Μονάχου, η σπείρα είναι πιθανό να ευθύνεται για το ένα πέμπτο όλων των διαρρήξεων που έχουν συμβεί στη Γερμανία. Προκειμένου να δώσει μία εικόνα της κατάστασης, η αστυνομία παρομοιάζει τη σπείρα με ένα χταπόδι που είχε απλωμένα τα πλοκάμια του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα μέλη της συνδέονταν με δεσμούς αίματος ή γάμου. Η αστυνομική επιχείρηση που κατέληξε στη διάλυση της σπείρας άρχισε όταν τρεις γυναίκες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια απόπειρας διάρρηξης στο Μόναχο τον Ιανουάριο του 2016. Εκτοτε επεκτάθηκε και οδήγησε σε πολλαπλές συλλήψεις σε Κροατία, Ισπανία και Γερμανία.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Ράινχολντ Μπέργκμαν, επικεφαλής του τμήματος δίωξης διαρρηκτών της αστυνομίας, η συμμορία μπορεί να έχει ακόμα και πολλά πλοκάμια τα οποία εκτείνονται σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία.

Οι τρεις γυναίκες αρχικά κεντρίσαν το ενδιαφέρον της αστυνομίας για την ταχύτητα και την επιδεξιότητα με την οποία δρούσαν κατά τη διάρκεια της διάρρηξης στην περιοχή Λεχέλ του Μονάχου. Οταν συνελήφθησαν αρχικά ισχυρίστηκαν ότι ήταν έφηβες, αλλά τελικά η αστυνομία ανακάλυψε ότι διέθεταν πλαστά έγγραφα και ότι είχαν διασυνδέσεις με τη συμμορία που είχε ως έδρα της την Κροατία. Η αστυνομία στη συνέχεια προχώρησε στη σύλληψη άλλων είκοσι νεαρών γυναικών, που ήταν γνωστές ως «εργάτριες μέλισσες», αλλά και δύο άλλων μεσαίων μελών της συμμορίας στη Δυτική Γερμανία όπως εξάλλου και τους επικεφαλής τους στην Κροατία. Δύο μέλη διαφεύγουν τη σύλληψη, ενώ κάποιες συλλήψεις έλαβαν χώρα και στην Ισπανία.

Οπως επισημαίνει ο Μπέργκμαν, η ομάδα χρησιμοποιούσε τις νεαρές γυναίκες για να πραγματοποιούν τις διαρρήξεις επειδή ήταν διακριτικές και είχαν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν στη φυλακή. Προφανώς, όπως επισημαίνει ο Μπέργκμαν, οι γυναίκες δεν είχαν ελευθερία επιλογής να μη συμμετάσχουν καθώς αποτελούσαν αντικείμενο εμπορίου στο εσωτερικό της εγκληματικής οικογένειας.

Επί του παρόντος, παραμένει αδύνατο να υπολογιστεί η συνολική λεία των διαρρηκτών αλλά κατά πάσα πιθανότητα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, η αστυνομία βρήκε τις ηγετικές μορφές της συμμορίας να ζουν πολυτελώς σε επαύλεις στο Ζάγκρεμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή