Μήνυμα Ποντίφικα προς Τραμπ

Μήνυμα Ποντίφικα προς Τραμπ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Εκκληση απηύθυνε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης στο Βατικανό, να γίνει «ειρηνοποιός», με τον Τραμπ να υπόσχεται ότι δεν θα ξεχάσει το μήνυμα του Ποντίφικα.

Την τέταρτη ημέρα του παρθενικού του ταξιδιού στο εξωτερικό, ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χθες το πρωί.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια και τους στενούς του συμβούλους, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Πάπα στην Αίθουσα του Μικρού Θρόνου, στο δεύτερο όροφο των Αποστολικών Ανακτόρων. Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε με θερμή χειραψία και τον Τραμπ να λέει ότι η πρόσκληση αυτή τον τιμά ιδιαίτερα. Η ημίωρη συνομιλία τους ολοκληρώθηκε με την είσοδο της Πρώτης Κυρίας Μελάνια, της κόρης του Τραμπ Ιβάνκα και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ στο παπικό γραφείο.

«Μα τι τον ταΐζετε;»

Ο Ποντίφικας αστειεύθηκε με τη Μελάνια, λέγοντας: «Μα τι τον ταΐζετε; Ποτίτσα;» αναφερόμενος στο παραδοσιακό παχυντικό γλύκισμα της Σλοβενίας, αλλά και στο υπερβολικό σωματικό βάρος του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος Τραμπ προσέφερε στον οικοδεσπότη του βιβλία του αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ λέγοντας: «Ελπίζω να τα απολαύσετε», ενώ ο Ποντίφικας δώρισε στον Τραμπ μετάλλιο με κλάδο ελιάς και τρεις παπύρους.

Η συνάντηση Τραμπ – Φραγκίσκου δεν θύμιζε σε τίποτα τη δημόσια αντιπαράθεση των δύο ανδρών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ασκήσει οξύτατη κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ και στη δέσμευση τού τότε υποψηφίου για την προεδρία να κατασκευάσει τείχος κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και της πρόθεσής του να μη χορηγήσει άσυλο στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους πρόσφυγες.

«Ενας άνθρωπος, ο οποίος το μόνο που σκέπτεται είναι να κατασκευάζει τείχη και όχι γέφυρες, δεν είναι χριστιανός», είχε πει ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαντήσει στις επικρίσεις αυτές του Ποντίφικα χαρακτηρίζοντές τις «επονείδιστες».

Η άφιξη του Τραμπ το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης οδήγησε τις Αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομο προς την ιταλική πρωτεύουσα, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα και την οργή των εποχουμένων, που αποκλείσθηκαν για τουλάχιστον 45 λεπτά στα οχήματά τους, την ώρα που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα προάστια της Ρώμης. Ο Τραμπ διανυκτέρευσε στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή στην ιταλική πρωτεύουσα. Η βίλα Ταβέρνα, ανάκτορο του 15ου αιώνα, στεγάζει την πρεσβευτική κατοικία των ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεναγήθηκε στο Βατικανό. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 13ος Αμερικανός πρόεδρος που συναντάται με προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή