Οι θησαυροί του Τουταγχαμών μετακομίζουν

Οι θησαυροί του Τουταγχαμών μετακομίζουν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα άρμα, όπως εξάλλου, και ένα νεκρικό κρεβάτι που ανήκαν στον νεαρό φαραώ Τουταγχαμών μεταφέρθηκαν με μεγάλη προσοχή στο νέο μουσείο του Καΐρου, ένα μουσείο το οποίο, όπως ευελπιστούν οι ειδικοί, θα καταφέρει να μαγέψει τους τουρίστες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Σε μικρή απόσταση από τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, στο υπόγειο του Μεγάλου Μουσείου της Αιγύπτου, που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου όταν ανοίξει τις θύρες του το 2018, ειδικοί από την Ιαπωνία και την Αίγυπτο έβγαζαν από τις συσκευασίες τους τα πολύτιμα υπάρχοντα του παιδιού-φαραώ.

Κάποια από τα πολυτιμότερα αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων ανήκουν στον Τουταγχαμών, ο οποίος βασίλεψε στην Αίγυπτο πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, μεταφέρθηκαν από το παλιό μουσείο στο κέντρο του Καΐρου στις τεράστιες αίθουσες του νέου μουσείου, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων. Η Αίγυπτος ελπίζει ότι με το εντυπωσιακό νέο μουσείο θα καταφέρει να μαγέψει και πάλι τους τουρίστες που αποτελούν έναν βασικό πόλο της οικονομίας και οι οποίοι είχαν σταματήσει να έρχονται στη χώρα μετά τις αναταραχές του 2011.

Η μεταφορά των αρχαιολογικών θησαυρών αποτέλεσε μείζον θέμα διεθνούς ανησυχίας, καθώς το 2014 απρόσεκτοι εργάτες που επιδιορθώναν το σύστημα φωτισμού έσπασαν το υπογένιο της μάσκας του βασιλιά Τουταγχαμών και στη συνέχεια προσκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά προσπαθώντας να το κολλήσουν με κόλλα, προκαλώντας έτσι την οργή των αρχαιολόγων.

Ο βασιλιάς Τουταγχαμών βασίλεψε στην αρχαία Αίγυπτο επί δέκα χρόνια μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 19 ετών, το 1324 π.Χ. Ο σχεδόν πλήρης τάφος του βρέθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Το νεκρικό κρεβάτι του βασιλέα είναι καμωμένο από ξύλο επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού και φέρει ως διακόσμηση την κεφαλή της θεάς-λέαινας Σεχμέτ. Είναι τυλιγμένο σε φύλλα πλαστικού, προκειμένου να διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας του και μεταφέρθηκε διαμέσου της πόλης πάνω σε αυτοκίνητο υπό τη συνοδεία περιπολικών, δήλωσε ο γενικός επόπτης του μουσείου Ταρέκ Ταουφίκ.

«Πρόκειται να μεταφέρουμε περισσότερα από χίλια αντικείμενα από το παλιό μουσείο εντός των επομένων μηνών. Πρόκειται για κομμάτια τα οποία θα επισκευαστούν και θα ετοιμαστούν για την έκθεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χαλέντ αλ Ανανί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρισμός εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία μετά τις επιθέσεις εξτρεμιστών, αλλά και τις τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σε εκκλησίες κοπτών κατά τους περασμένους μήνες.

Στις αρχές του μήνα ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ταφική τοποθεσία με 17 μούμιες, σαρκοφάγους από πηλό, φέρετρα ζώων αλλά και παπύρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή