ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν προς Τραμπ: Όχι βεβιασμένες αποφάσεις για τη συμφωνία για το κλίμα

Μακρόν προς Τραμπ: Όχι βεβιασμένες αποφάσεις για τη συμφωνία για το κλίμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε σήμερα τον νεοεκλεγέντα Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες για μια πρώτη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας εγκωμίασε την «καταπληκτική νίκη» του.

Η Μελάνια Τραμπ βρισκόταν επίσης στο πλατύσκαλο της πρεσβείας για να υποδεχθεί τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, η σύζυγος του οποίου, Μπριζίτ, δεν πήρε μέρος στο γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι είμαι με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διεξήγαγε μια απίστευτη εκστρατεία και κέρδισε μια καταπληκτική νίκη», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος για τον περισσότερο από 30 χρόνια μικρότερο ομόλογο του.

«Όλοι μιλούν γι' αυτόν σ' όλον τον κόσμο. Μπράβο. Συγχαρητήρια!», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα της συζήτησης είναι πολλά και πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας βρίσκεται ψηλά μεταξύ αυτών.

«Είμαι πολύ ευτυχής και από την πλευρά μου που είμαι με τον πρόεδρο Τραμπ», απάντησε ο Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και «τα κλιματικά και ενεργειακά ζητήματα». «Είμαι πολύ ευτυχής για το γεγονός ότι μπορούμε μαζί να αλλάξουμε πολλά πράγματα», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η συνομιλία του με τον Τραμπ υπήρξε «πολύ ειλικρινής», προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασία στην ασφάλεια και ο κοινός στόχος των δύο κρατών για μία λύση στη Συρία. Παράλληλα ο Μακρόν υπογράμμισε στον προέδρο τον ΗΠΑ την ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ζητώντας από τον ίδιο να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες αποφάσεις. Τέλος, ο Μακρόν σχολίασε την ιδιαίτερη σημασία των γαλλογερμανικών σχέσεων.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών βρισκόταν η σύνοδος κορυφής το ΝΑΤΟ και αυτή της G7 που αρχίζει αύριο στη Σικελία, οι περιφερειακές κρίσεις (Συρία, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα…), η οικονομία και η συμμόρφωση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη.

Με τη συνάντηση αυτή και με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα ακολουθήσει, ο Μακρόν, ο οποίος εξελέγη στις 8 Μαΐου και ανέλαβε καθήκοντα στις 14, κάνει τα πρώτα βήματά του στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Αύριο Παρασκευή, θα μεταβεί αεροπορικώς στην Ταορμίνα της Σικελίας για τη σύνοδο της G7, ενώ τη Δευτέρα θα υποδεχθεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)