Διαδοχικές συναντήσεις Τουσκ – Γιουνκέρ με Τραμπ, Μακρόν και Ερντογάν

Διαδοχικές συναντήσεις Τουσκ – Γιουνκέρ με Τραμπ, Μακρόν και Ερντογάν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά από διαδοχικές συναντήσεις είχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στα περιθώρια της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε για τουλάχιστον μία ώρα με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους με ατζέντα την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, το κλίμα και τις εμπορικές σχέσεις.

Εποικοδομητική συνομιλία Γιουνκέρ – Τουσκ – Ερντογάν

Στη συνέχεια, Γιουνκέρ και Τουσκ συζήτησαν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε «εποικοδομητικό κλίμα», όπως σχολίασε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά και ακολούθησε διμερής ημίωρη συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν και του Ερντογάν. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν λεπτομερώς σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Η Ε.Ε. και η Τουρκία πρέπει και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, υπογράμμισε η ίδια πηγή. «Συζητήσαμε την ανάγκη συνεργασίας, εγώ έθεσα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο των συζητήσεών μας», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, στην τριμερή συνάντηση δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταναστευτική συμφωνία του 2016. Η Τουρκία συμφώνησε τον Μάρτιο του 2016 να βοηθήσει ώστε να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και σε αντάλλαγμα οι Βρυξέλλες θα καταργούσαν την βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η Ε.Ε. ζητά πρώτα από την Άγκυρα να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν ζήτησε για άλλη μια φορά από την ΕΕ να λάβει μια απόφαση για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας, απαιτώντας να μην αντιμετωπίζεται η χώρα του σαν «ζητιάνος» στην πόρτα της Ευρώπης. Σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποσχέθηκε, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, να εξετάσει "γρήγορα" την περίπτωση του Γάλλου φωτοειδησεογράφου Ματιάς Ντεπαρντόν ο οποίος κρατείται εδώ και δύο εβδομάδες σε τουρκικές φυλακές. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου να ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις τους και να εργαστούν για να βελτιώσουν τους διπλωματικούς δεσμούς της Άγκυρας με την ΕΕ.

«Σύμμαχος σε όλους τους τομείς η Γαλλία»

H κοινωνική Ευρώπη, η εμβάθυνση της ευρωζώνης και η ευρωπαϊκή άμυνα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι σύμμαχος της Επιτροπής στις προσπάθειές της για μεγαλύτερη εμβάθυνση της ΕΕ στο μέλλον.

«Θα έχετε δίπλα σας ένα σύμμαχο σε όλους τους τομείς που έχουν στόχο να καταστήσουν την Ευρώπη πιο αποτελεσματική», απάντησε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Επιτροπής. Ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, σημείωσε όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι και η Ευρώπη να παράγει το κατάλληλο πλέγμα κοινωνικής προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή