«Επιθετικός» Τραμπ στους 27 ηγέτες του ΝΑΤΟ

«Επιθετικός» Τραμπ στους 27 ηγέτες του ΝΑΤΟ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με το «καλημέρα σας», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους 27 ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι «δεν φέρονται δίκαια στους Αμερικανούς φορολογουμένους», καθώς δεν συμμετέχουν με το ποσοστό που τους αναλογεί στον προϋπολογισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αφήνοντας μεγάλο μέρος από το βάρος να πέφτει σε αμερικανικούς ώμους.

Στο παρθενικό του ταξίδι στις Βρυξέλλες και μέσα στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ, προτού κοπεί η κορδέλα του νέου κτιρίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο κ. Τραμπ μπροστά σε όλους τους ηγέτες βρήκε την ευκαιρία να τους υπενθυμίσει ότι μόνο 23 από τα 28 μέλη πληρώνουν αυτό που υποχρεούνται και ότι οφείλουν «τεράστια ποσά» στον προϋπόλογισμό του ΝΑΤΟ από τα προηγούμενα χρόνια.

Το χειροκρότημα που έλαβε από τους μάλλον αιφνιδιασμένους ηγέτες ήταν πολύ χλιαρό. Απευθυνόμενος στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, είπε ότι «ελπίζω όλα τα κράτη-μέλη που είναι εδώ να θρηνήσουν μαζί σας και να σταθούν δίπλα σας», στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί στον εκνευρισμό της Βρετανίδας πρωθυπουργού όταν πληροφορίες των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση διέρρευσαν σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο κ. Τραμπ επέμεινε στο θέμα της τρομοκρατίας επαναλαμβάνοντας ότι «στους λίγους μήνες που είμαι πρόεδρος έχω κάνει περισσότερα απ’ ό,τι η προηγούμενη ηγεσία έκανε σε οκτώ χρόνια».

Αλλωστε, δύο ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης σήμερα. Το πρώτο ήταν η επισημοποίηση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στη συμμαχία εναντίον του ΙSIS. Η συμμετοχή δεν θα περιλαμβάνει στρατεύματα στο έδαφος, αλλά αεροπλάνα τύπου AWACS, που θα κάνουν επιτηρήσεις, και τη δημιουργία μίας καινούργιας μονάδας που θα συντονίζει και θα σχεδιάζει επιχειρήσεις από τα αρχηγεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η επισημοποίηση αυτή έγινε παρά τις αντιρρήσεις που είχαν προβάλει η Γερμανία και κυρίως η Γαλλία, που δεν θέλουν να επισκιαστεί ο ρόλος τους στη Μέση Ανατολή από μια νατοϊκή συλλογική παρουσία.

Η εκτίμηση στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ είναι πως το ISIS είναι αποδυναμωμένο στρατηγικά στη βάση του, στη Ράκα και τη Μοσούλη της Συρίας, και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Μοσούλη θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα, γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.

Το δεύτερο βασικό θέμα ήταν η τήρηση του κανονισμού που προβλέπει ότι όλα τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα επενδύσουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές τους δαπάνες. Εκτός από πέντε χώρες –ΗΠΑ, Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία και Βρετανία–, οι υπόλοιπες είναι κάτω του 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή