ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας

Πρώτη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ενόχληση προκάλεσε σε βετεράνους παρατηρητές των τεκταινομένων στο ΝΑΤΟ το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ παρέλειψε να επαναβεβαιώσει την προσήλωση των ΗΠΑ στη συλλογική ασφάλεια. Μετά τα σχόλια περί «παρωχημένου» ΝΑΤΟ, που σημάδεψαν την αρχή της προεδρίας του, οι παρατηρητές ανέμεναν ότι ο Τραμπ θα έσπευδε να ρίξει γέφυρες, επαναλαμβάνοντας, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, τη δέσμευση των ΗΠΑ στην τήρηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Συμμαχίας. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους ισοδυναμεί με επίθεση σε όλα, και η μόνη χώρα που έχει έως τώρα κάνει επίκληση του άρθρου αυτού είναι οι ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Με τις γνωστές ρητορικές υπερβολές του, ο Τραμπ συνεχάρη τον Μακρόν για τη «φανταστική» νίκη του, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε αμέσως σε άλλα θέματα συζήτησης, δεδομένου ότι έχει καταγραφεί η ζωηρή προτίμηση του Τραμπ προς την αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Τραμπ να μη βιαστεί να αποσυρθεί από τη Συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και να εξετάσει εις βάθος το θέμα. Παρόμοιες παραινέσεις είχε ακούσει ο Ντ. Τραμπ την προηγουμένη από τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει ήδη δρομολογήσει την πλήρη αποδιάρθρωση της αμερικανικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έχει δηλώσει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει στο θέμα της Συμφωνίας των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.