Εντοπίστηκε σμαράγδι άνω των 272 κιλών

Εντοπίστηκε σμαράγδι άνω των 272 κιλών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εκπληκτική ανακάλυψη έγινε στη βορειοανατολική πολιτεία Μπάχια της Βραζιλίας όπου ανθρακωρύχοι βρήκαν ένα πελώριο σμαράγδι ύψους 1,3 μ. και βάρους άνω των 272 κιλών. Ο πελώριος πολύτιμος λίθος ανακαλύφθηκε πριν από περίπου είκοσι μέρες, σύμφωνα με τον Πάουλο Σαντάνα, της Εθνικής Υπηρεσίας Παραγωγής Ορυκτών.

Η αξία του πετρώματος παραμένει άγνωστη, ενώ όπως έγινε γνωστό, πωλήθηκε στον ιδιοκτήτη ορυχείου της περιοχής. Ο δικηγόρος του αγοραστή, Μάρθιο Γιαντίρ, δήλωσε τηλεφωνικά ότι πρόθεση του ιδιοκτήτη του πολύτιμου λίθου είναι να τον εκθέσει σε μουσεία και βιβλιοθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Σαντάνα, ο εν λόγω λίθος είναι το δεύτερο μεγάλο σμαράγδι που βρέθηκε στην περιοχή.

Το πρώτο ήταν κατά 22 κιλά βαρύτερο και η αξία του προσέγγιζε τα 300 εκατομμύρια δολάρια όταν βρέθηκε το 2001.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βραζιλίας διέταξε την ανάπτυξη στρατιωτών στην πρωτεύουσα Μπραζίλια για την προστασία δημόσιων κτιρίων, καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται από χθες το πρωί εναντίον του προέδρου Μισέλ Τέμερ. Ο πρόεδρος ακύρωσε, ωστόσο, τη διαταγή αυτή, υποκύπτοντας στις πιέσεις της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισε την ανάπτυξη στρατού προάγγελο πραξικοπήματος.

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι συγκεντρώθηκαν στην Μπραζίλια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να διαδηλώσουν απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ, που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι είχαν φτάσει στην πρωτεύουσα περίπου 200 λεωφορεία που μετέφεραν 5.000 ανθρώπους. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι στη διαδήλωση θα συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι, όμως ο αριθμός αυτός αποδείχθηκε σημαντικά υψηλότερος. Γύρω από το στάδιο Μάνε Γκαρίντσα, στα ανατολικά της πρωτεύουσας, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες διαδηλωτές φορώντας κόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Ούτε ένα δικαίωμα λιγότερο».

Η Φραντσίσκα Γκόμες, μια 59χρονη θυρωρός από το Σάο Πάολο, μαζί με τρεις συναδέλφους της μετέφεραν ένα χαρτονένιο φέρετρο, στολισμένο με λευκούς σταυρούς και τη φωτογραφία του προέδρου.

«Αναπαύσου εν ειρήνη Τέμερ», έγραφε η επιγραφή. «Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών», είπε η Γκόμες αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο ο 76χρονος πρόεδρος ανήλθε στην εξουσία το 2016, μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ από το αξίωμά της.

Οι φωνές υπέρ της παραίτησης του Τέμερ πολλαπλασιάζονται από την περασμένη εβδομάδα, όταν είδε το φως της δημοσιότητας μια ηχογραφημένη συνομιλία του με έναν επιχειρηματία στον οποίο φέρεται να δίνει το «πράσινο φως» για να δωροδοκηθεί ένας μάρτυρας.

Δεν παραιτείται ο Τέμερ

Ο ίδιος ο πρόεδρος, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει οικειοθελώς το αξίωμά του, μολονότι έχει διαταχθεί έρευνα εις βάρος του από το ανώτατο δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή