ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Εν ψυχρώ εκτέλεση 28 Χριστιανών Κοπτών από ενόπλους

dawa3djxuaaxzfujpg_large
copts

Τουλάχιστον 28 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 25 τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση ενόπλων εναντίον Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μίνια, Εσάμ αλ-Μπεντάιουι.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε πως η επίθεση των ενόπλων εκδηλώθηκε κατά των δύο λεωφορείων που επέβαιναν οι Χριστιανοί – μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλά παιδιά – ενώ βρίσκονται καθ' όδον προς το μοναστήρι του Άγιου Σαμουέλ του Εξομογητή, στη διοικητική περιφέρεια Μίνια, κοντά στην πόλη Μαγκάγκα, 220 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

aigyptos-en-psychro-ektelesi-28-christianon-kopton-apo-enoploys0

Οι ένοπλοι – μεταξύ 8 και 10 στον αριθμό, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας – ήταν ντυμένοι με στρατιωτικές στολές και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους, σταμάτησαν τα οχήματα και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι οι δράστες επέβαιναν σε 3 οχήματα. Στο σημείο έσπευσαν επικεφαλής ασφαλείας, αποκλείοντας την περιοχή.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών της επίθεσης παραμένει. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν όλα ή τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά, αλλά μόλις τρία από αυτά που επέβαιναν στα λεωφορεία επέζησαν της αιματηρής επίθεσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους αξιωματούχους ασφαλείας.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση.

Η επίθεση αυτή έρχεται μόλις ενάμιση μήνα μετά τις επιθέσεις εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών, οι οποίες στοίχησαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει τότε το Ισλαμικό Κράτος. 

Συνολικά, περίπου 70 Χριστιανοί Κόπτες έχουν σκοτωθεί από βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες σε πόλεις, όπως το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια και η Τάντα.

Η πληθυσμιακή κοινότητα των Κοπτών αντιστοιχεί περίπου στο 10% των 92 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)