ΚΟΣΜΟΣ

Η τρομοκρατία ενώνει Μακρόν, Μέι

Η τρομοκρατία ενώνει Μακρόν, Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βοήθεια από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και επικρίσεις από τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχθηκε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Κατά τη συνάντησή τους στα περιθώρια της συνόδου του G7 στην Ταορμίνα, ο Μακρόν διαβεβαίωσε τη Μέι ότι η Γαλλία, που έχει επίσης γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καθώς η Βρετανία συνέρχεται από το σοκ της επίθεσης της Δευτέρας στο Μάντσεστερ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άτομα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανήλθε χθες στην προεκλογική εκστρατεία με ομιλία γύρω από τις σχέσεις της τρομοκρατίας με την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας. «Πρέπει να είμαστε σκληροί με την τρομοκρατία αλλά και με τις αιτίες της», είπε ο Κόρμπιν, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται σε εντυπωσιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πολλοί ειδικοί, περιλαμβανομένων και αναλυτών των δικών μας μυστικών υπηρεσιών, υποδεικνύουν τη σύνδεση ανάμεσα στους πολέμους που έχει υποστηρίξει ή στους οποίους έχει συμμετάσχει η χώρα μας στο εξωτερικό και στα τρομοκρατικά πλήγματα στο εσωτερικό», είπε. «Καμία επιχειρηματολογία δεν συγχωρεί ούτε κατ’ ελάχιστον ούτε καν προσφέρει ικανοποιητική εξήγηση για φρικαλεότητες όπως η σφαγή αυτής της εβδομάδας», προσέθεσε ο Κόρμπιν. «Αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να παραδεχθούμε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν λειτουργεί. Χρειαζόμαστε έναν πιο έξυπνο τρόπο να μειώσουμε την απειλή από χώρες που θρέφουν την τρομοκρατία».

Στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για λογαριασμό των Times του Λονδίνου, η ψαλίδα ανάμεσα στους προπορευόμενους Συντηρητικούς και στους Εργατικούς του Κόρμπιν έχει κλείσει στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η μέτρηση έγινε μετά την επίθεση της Δευτέρας και την υποτιθέμενη ώθηση που έλαβε η Τερέζα Μέι λόγω της προβολής της ως πρωθυπουργού που κρατάει τα ηνία του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Το ζήτημα της τρομοκρατίας επρόκειτο να τεθεί και στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών του G7, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.