Επίθεση σε κόπτες προσκυνητές στην Αίγυπτο

Επίθεση σε κόπτες προσκυνητές στην Αίγυπτο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ενοπλοι άνδρες, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που επέβαιναν σε τρία τζιπ άνοιξαν χθες πυρ εναντίον λεωφορείου χριστιανών κοπτών στη νότια Αίγυπτο, σκοτώνοντας 28 ανθρώπους και τραυματίζοντας 22. Στο λεωφορείο, που μετέφερε προσκυνητές με προορισμό τη Μονή του Αγίου Σαμουήλ του Εξομολογητή στη Μαγκάγκα, επέβαιναν και πολλά παιδιά. Πρόκειται για την τέταρτη τρομοκρατική επίθεση, από τον Δεκέμβριο, με στόχο την κοπτική μειονότητα της Αιγύπτου.

Παρότι καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χθες το βράδυ την ευθύνη για την επίθεση, όλες οι ενδείξεις «έδειχναν» το ISIS, το οποίο μάχεται τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, έχοντας πρόσφατα επεκτείνει τη δράση του στην αιγυπτιακή ενδοχώρα. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες της χθεσινής επίθεσης, το λεωφορείο των προσκυνητών δέχθηκε επίθεση από δέκα ενόπλους, ντυμένους με στρατιωτικές στολές, οι οποίοι φορούσαν μάσκες. Τα θύματα ταξίδευαν από την επαρχία Μπενί Σουέφ προς τη Μονή του Αγίου Σαμουήλ, 220 χλμ. νότια του Καΐρου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου Χαλέντ Μοχάμεντ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Κοπτικής Εκκλησίας Copts United, μόνον τρία παιδιά επέζησαν της επίθεσης. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας.

Αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν χθες εικόνες του κατεστραμμένου λεωφορείου, τα παράθυρα του οποίου είχαν θρυμματιστεί από τις σφαίρες των επιτιθέμενων. Οι σοροί των θυμάτων, σκεπασμένες με μαύρα πλαστικά καλύμματα, είχαν τοποθετηθεί στο πλάι του δρόμου, εν αναμονή ασθενοφόρων για τη μεταφορά τους στο νεκροτομείο του Μπενί Σουέφ.

Την Κυριακή των Βαΐων, διπλή επίθεση αυτοκτονίας έπληξε εκκλησίες των κοπτών βόρεια του Καΐρου, ενώ ανάλογη επίθεση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, με στόχο άλλη εκκλησία του δόγματος στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 75 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων αυτών, για να δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία του.

Στα τέλη Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Αίγυπτο, εν μέρει για να εκφράσει τη στήριξή του στους χριστιανούς της χώρας, οι οποίοι γίνονται ολοένα και πιο συχνά στόχος των ισλαμιστών τρομοκρατών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πάπας τίμησε τα θύματα των επιθέσεων του Δεκεμβρίου και της Κυριακής των Βαΐων. Μετά την επίσκεψη του Φραγκίσκου, όμως, το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους μουσουλμάνους να αποφεύγουν χριστιανικές συγκεντρώσεις και εορτές, καθώς και τις πρεσβείες δυτικών κρατών, λέγοντας σε ανακοινωθέν του ότι αποτελούν στόχους της εκστρατείας του κατά των «απίστων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή