Καταδίκη Αγκυρας από το Κογκρέσο για τα επεισόδια

Καταδίκη Αγκυρας από το Κογκρέσο για τα επεισόδια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Πολ Ράιαν τη βίαιη επίθεση που εξαπέλυσαν οι σωματοφύλακες του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Ενώ σημείωσε την αξία της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο Ράιαν ζήτησε από την Αγκυρα «να καταδικάσει κατηγορηματικά και να ζητήσει συγγνώμη για αυτήν τη βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε αθώους πολίτες που ασκούσαν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους». 

Τα επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον βιντεοσκοπήθηκαν και αναλύθηκαν καρέ καρέ σε ειδικό αφιέρωμα στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ενώ σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο εμφανίζεται ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν να παρακολουθεί τους σωματοφύλακές του να ξυλοφορτώνουν τους διαδηλωτές. H Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τα βίαια επεισόδια.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε το ψήφισμα ως «μονόπλευρο» και την αντίληψη των πραγμάτων ως «διαστρεβλωμένη». Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά του Ερντογάν επιτέθηκαν σε υποστηρικτές του.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε λεπτή φάση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Χθες, επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που ερευνά το ζήτημα επανέλαβε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει άσυλο στις ΗΠΑ. «Θεωρούμε με σαφήνεια και βεβαιότητα ότι η FETO (η οργάνωση του Γκιουλέν) βρίσκεται πίσω από το συμβάν της 15ης Ιουλίου», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής. Παράλληλα, η επιτροπή απέδωσε ευθύνες στις υπηρεσίες πληροφοριών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανυπαρξία πληροφοριών πριν από το πραξικόπημα συνιστά παράλειψη των υπηρεσιών πληροφοριών», προσέθεσε.

Οι επιπτώσεις των γεγονότων αυτών συνεχίζουν να γίνονται αισθητές στην Τουρκία, με το πογκρόμ στο δικαστικό σώμα να έχει φθάσει τα 4.000 άτομα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Μποζντάγ είπε ότι η δικαιοσύνη «εκκαθαρίστηκε» από υποστηρικτές του Γκιουλέν, τοποθετώντας τον αριθμό των αποπεμφθέντων δικαστών και εισαγγελέων στους 4.000.

29 Κούρδοι νεκροί

Παράλληλα, εξακολουθεί ο πόλεμος του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με τον χθεσινό απολογισμό να ανέρχεται σε 29 Κούρδους νεκρούς. Στην επιχείρηση στα βουνά Τεντουρέκ, στα σύνορα των επαρχιών Αγκρι και Βαν, έχασαν τη ζωή τους επίσης τρεις Τούρκοι στρατιώτες και ένας άνδρας τοπικής πολιτοφυλακής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή