«Εξαγωγή» ισλαμιστών στις Φιλιππίνες

«Εξαγωγή» ισλαμιστών στις Φιλιππίνες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κάλεσε χθες τους τζιχαντιστές που έχουν καταλάβει την πόλη Μαράουι, στα νότια της χώρας, να προσέλθουν σε διάλογο με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, 11 στρατιώτες και 31 αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες στην πόλη, που βρίσκεται στο νησί Μιντανάο.

«Μπορείτε να πείτε ότι το ISIS είναι ήδη εδώ», είπε ο Ντουτέρτε στους στρατιώτες στη γειτονική πόλη Ιλιγκάν. «Το μήνυμά μου προς τους τρομοκράτες είναι ότι μπορούμε ακόμη να λύσουμε το θέμα αυτό μέσω διαλόγου. Αν δεν πείθεστε να σταματήσετε να πολεμάτε, τότε ας πολεμήσουμε».

Στην οργάνωση Μαούτε, η οποία έχει ασπασθεί ιδεολογία παρόμοια με αυτήν του ISIS, μετέχουν μουσουλμάνοι όχι μόνον από τις Φιλιππίνες αλλά και από την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν σε κρησφύγετό τους, αλλά κάποιοι διέφυγαν και κατέλαβαν την πόλη. Τώρα έχουν απομείνει περίπου 20-30 και ο Ντουτέρτε τους καλεί να συζητήσουν και να παραδοθούν, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματηρή ανακατάληψη. Οι περισσότεροι από τους 200.000 κατοίκους της πόλης την εγκατέλειψαν την Τρίτη, όταν οι ένοπλοι ξεκίνησαν να πυρπολούν κτίρια και να συλλαμβάνουν χριστιανούς ως ομήρους.

«Αυτό που συμβαίνει στο Μιντανάο δεν είναι πια μια εξέγερση πολιτών των Φιλιππίνων», είπε ο γενικός εισαγγελέας Ζοζέ Καλίντα, εξηγώντας για ποιο λόγο επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε ολόκληρο το Μιντανάο. «Εχει μεταμορφωθεί σε εισβολή ξένων τρομοκρατών, τους οποίους το ISIS κάλεσε να πάνε στις Φιλιππίνες αν δυσκολεύονται να πάνε στο Ιράκ και τη Συρία».

Το Μιντανάο είναι η επαρχία των Φιλιππίνων με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό, ενώ η φτώχεια και η ανομία το καθιστούν βάση ανταρτών απ’ όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο στρατός των Φιλιππίνων διενεργεί εδώ και μήνες αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές εναντίον των ανταρτών, πράγμα για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Ντουτέρτε σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία.

Η επικοινωνία αυτή προξένησε ίλιγγο στο Πεντάγωνο, γιατί ο Τραμπ παρέβη έναν αυστηρό κανόνα και αποκάλυψε στον Ντουτέρτε ότι δύο αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια βρίσκονται στα ανοικτά της Βόρειας Κορέας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή