Ο Mr Facebook επέστρεψε στο Χάρβαρντ και πήρε πτυχίο

Ο Mr Facebook επέστρεψε στο Χάρβαρντ και πήρε πτυχίο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά σχεδόν 13 χρόνια απουσίας από τα έδρανα του διάσημου πανεπιστημιακού ιδρύματος Χάρβαρντ, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν είναι πλέον αιώνιος φοιτητής αφού την περασμένη Πέμπτη έλαβε το πολυαναμενόμενο πτυχίο του.

H περίπτωση του Ζούκερμπεργκ δεν είναι και η μοναδική, καθώς και άλλοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είδαν την καριέρα τους κυριολεκτικώς να εκτοξεύεται, έχοντας προηγουμένως εγκαταλείψει τα θρανία του σχολείου. Ενδεικτικά, ο 79χρονος Ισπανός επιχειρηματίας Αμάνσιο Ορτέγα, ο «πατέρας» των διάσημων brands (Zara, Massimo Dutti, Bershka και Pull and Bear), παράτησε το σχολείο στα 14. Επίσης, ο Στιβ Τζομπς, ο ιδρυτής της Apple, εγκατέλειψε το κολέγιο σε νεαρή ηλικία. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία Φρανσουά Πινό, καθώς και ο ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος εγκατέλειψε το σχολείο στα 17 του χρόνια.

Ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος Ζούκερμπεργκ επέστρεψε χθες στο πανεπιστήμιο, όπου ξεκίνησε να συλλαμβάνει την ιδέα αυτού που τώρα έχει ανακηρυχθεί ως το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για να λάβει το πτυχίο του «τιμής ένεκεν».

Ο κ. Ζούκερμπεργκ, ο οποίος μεγάλωσε στην κομητεία Γουέσττσεστερ της Νέας Υόρκης, εγκατέλειψε τις αίθουσες του διάσημου εκπαιδευτικού ιδρύματος που βρίσκεται στην περιοχή της Βοστώνης στο δεύτερο έτος των σπουδών του, το 2014. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Silicon Valley, προκειμένου να πραγματοποιήσει το μεγαλειώδες εγχείρημα που είχε προετοιμάσει όντας φοιτητής: να δημιουργήσει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook.

Ο κ. Ζούκερμπεργκ θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 64,2 δισ. δολ., σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ο ιδρυτής της εταιρείας Microsoft Μπιλ Γκέιτς, εγκατέλειψε και αυτός τα έδρανα του Πανεπιστημίου Harvard το 1975, καθώς την ίδια χρονιά ίδρυσε τον τεχνολογικό κολοσσό. Ο ίδιος έλαβε το πτυχίο του, λίγα χρόνια πριν, το 2007. Βέβαια, οι τάσεις φυγής πολλών εκ των μεγαλύτερων ταλέντων στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας προβληματίζουν τους αποφοίτους του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τζέφρεϊ Μπούσγκανγκ στο πρακτορείο Bloomberg, απόφοιτου του Harvard και επενδυτή της εταιρείας Flybridge Capital Partners με έδρα τη Βοστώνη, «το Harvard προσελκύει πολλούς φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο και δυστυχώς δεν είναι εύκολο να κρατήσουμε κοντά στην περιοχή όσους διακρίνονται για τις δεξιότητές τους στο πεδίο της τεχνολογίας».

Ο ίδιος, μάλιστα, ίδρυσε το fund The Graduate Syndicate, προκειμένου να επενδύσει στις νεοφυείς εταιρείες που δημιουργούν οι απόφοιτοι του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ο κ. Μπούσγκανγκ δήλωσε, επίσης, ότι «ελπίζω να βρω τον επόμενο Ζούκερμπεργκ».

Το 2010, η Βοστώνη μεταμορφώθηκε στην πιο «καινοτόμο περιοχή». Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg το 2016, η αμερικανική εταιρεία General Electric μετέφερε την έδρα της από το Κονέκτικατ, στη Μασαχουσέτη της Βοστώνης. Επίσης, λόγω της επιρροής του Harvard, στο Κέιμπριτζ, που αποτελεί προάστιο της Βοστώνης και θεωρείται το λίκνο της βιοτεχνολογίας, έχουν την έδρα τους οι κολοσσοί Genzyme Corp. και Biogen Inc. Στο πλαίσιο της ομιλίας του κ. Ζούκερμπεργκ στην τελετή απονομής του πτυχίου του, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε το όνομά του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Ζούκερμπεργκ είχε τη διάθεση να επιστρέψει στο Harvard, ωστόσο η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η επιχείρησή του τον ώθησε να δώσει όλη του την ενέργεια στην εταιρεία του».

Από την πλευρά του, ο «πατέρας» του Facebook συμβούλευσε τους φοιτητές όχι μόνο να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργούν έναν καινούργιο σκοπό.

Σε πρόσφατη εμφάνισή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Harvard, Ντρου Φάουστ, αποκάλεσε την επιστροφή του κ. Ζούκερμπεργκ «μία τέλεια στιγμή για όλους ώστε να τον συγχαρούμε και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τον τρόπο με τον οποίο γίναμε καινοτόμοι και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε να είμαστε καινοτόμοι». Προκειμένου να ενισχύσει όσα άτομα έχουν έφεση στο πεδίο την υψηλής τεχνολογίας, το πανεπιστήμιο ίδρυσε πρόσφατα τρία νέα κέντρα επιχειρηματικότητας. Σε αυτά περιλαμβάνεται το Innovation Lab, το οποίο απευθύνεται στους φοιτητές που είναι ταυτοχρόνως και επιχειρηματίες, με απώτερο στόχο να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και να καινοτομούν εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή