ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαθήλωση αγάλματος της Θέμιδoς στο Μπανγκλαντές

Αποκαθήλωση αγάλματος της Θέμιδoς στο Μπανγκλαντές

ΝΤΑΚΑ. Οι Αρχές του Μπανγκλαντές κατέστρεψαν χθες ένα αμφιλεγόμενο άγαλμα που αναπαριστούσε την αρχαιοελληνική θεά Θέμιδα, καθώς ακραίοι ισλαμιστές στη χώρα είχαν εξεγερθεί εναντίον της «μη ισλαμικής» θεότητας.

Τις εργασίες για το κατέβασμα του αγάλματος, το οποίο είχε ανεγερθεί πριν από έξι μήνες μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές στη Ντάκα, επόπτευσε ο ίδιος ο γλύπτης του, ο Μρινάλ Χακ.
«Πρόκειται για ένα πλήγμα για τους προοδευτικούς της χώρας αυτής», σχολίασε ο Μρινάλ Χακ ενώπιον δεκάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την καταστροφή του αγάλματος.

Η ανέγερση του αγάλματος της θεάς Θέμιδoς, η οποία σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία εκπροσωπεί το δίκαιο, μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην κυρίως μουσουλμανική χώρα.

Ισλαμιστές διοργάνωσαν πολλές μαζικές διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν καθώς εκτιμούσαν ότι το άγαλμα της αρχαιοελληνικής θεάς δεν ταιριάζει στο Μπανγκλαντές. Απαιτούσαν να αντικατασταθεί με το Κοράνι, αν και η χώρα διαθέτει λαϊκό σύνταγμα.

Σχόλια της πρωθυπουργού

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, που είναι επικεφαλής του λαϊκού κόμματος Αουάμι, φάνηκε να υποστηρίζει τους διαδηλωτές, καθώς πρόσφατα είχε σχολιάσει ότι το άγαλμα είναι «γελοίο».
«Προσωπικά δεν μου αρέσει. Λένε ότι είναι ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα. Ομως πώς ένα ελληνικό άγαλμα έφτασε εδώ;» διερωτήθηκε η Σέιχ Χασίνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρωθυπουργός προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να κερδίσει την εύνοια των ισλαμιστών και των συντηρητικών ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών στο τέλος του έτους.

Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Χασίνα σόκαρε τους λαϊκούς με τις απόψεις της αυτές. Το Μπανγκλαντές διολισθαίνει εδώ και αρκετά χρόνια προς το ακραίο Ισλάμ, υπό την επιρροή των ουαχαμπιτών η παρουσία των οποίων είναι ολοένα και πιο εμφανής στη χώρα, η οποία μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε μια πιο μετριοπαθή εκδοχή του Ισλάμ. Αθεοι μπλόγκερ, αλλοδαποί, καθώς και μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια στο Μπανγκλαντές.